Τσελίκ: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο

Επιμένει στην αδιάλλακτη και προκλητική στάση της η Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις

 

To Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Το Μνημόνιο

μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Τσελίκ, έπειτα από συνάντηση του κόμματος στην Άγκυρα.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε πως «μέσω αυτής της συμφωνίας με τη Λιβύη, οι δύο χώρες εκδήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλερυά του δικαίου καλεί την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS - στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημειώνει ο κ. Γεννηματάς.

Και καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών. Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “ λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα