Τουρισμός, ο νόμος της αρπαχτής: «Μπόμπες», σερβιτόροι - υποβρύχια, beach bar χωρίς άδεια, αυθαιρεσία παντού

Η Ρόδος και οι θάνατοι των δύο παιδιών στην Ίο αποκάλυψαν την τριτοκοσμική όψη του ελληνικού τουρισμού.«Live your myth in Greece» ήταν το σλόγκαν της τουριστικής καμπάνιας που είχε «τρέξει» το 2004. Σχεδόν μια 20ετία μετά, φτάσαμε στο 2023 με τη χώρας με το φετινό διαφημιστικό…

Τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του beach bar

Ο ιδιοκτήτης του beach bar

μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό με τον σερβιτόρο που φέρνει παραγγελίες σε πελάτες μέσα στη θάλασσα. «Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα «τυχερά» του» (φιλοδώρημα). Το παιδί αυτό παίρνει μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα και εάν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει», είπε.

«Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη, αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου. Ήρθαν εδώ το απόγευμα 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα, και έλεγχοι έχουν γίνει από το Λιμενικό, και δεν βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία», συνέχισε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Όσο για τα τραπεζάκια μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζομένους εάν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τους είπαν ότι το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Και ξαφνικά βρίσκομαι εγώ να κατηγορούμαι που ποτέ κανείς δεν έχει να πει κάτι για μένα. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, στη δημοσίευση ανακοίνωσης για τις συνθήκες εργασίας στο beach bar όπου κατεγράφη σερβιτόρος να βουτά στη θάλασσα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προσφέροντας στήριξη στον εργοδότη τους.

Όπως υποστηρίζουν, αισθάνονται ότι όσα ακούστηκαν δεν τους εκφράζουν και πως δεν εργάζονται σε συνθήκες «μεσαίωνα», σημειώνοντας ότι γνωρίζουν ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές για τα εργασιακά τους δικαιώματα προκειμένου να αποταθούν αν χρειαστεί.

Κρήτη: Ανασφάλιστος εργαζόμενος κάηκε από λάδι - Το έκρυψαν στο ψυγείο

Σοβαρά εγκαύματα από καυτό λάδι υπέστη ένας βοηθός μάγειρα στην κουζίνα ξενοδοχείου στα Μάλια, στην Κρήτη. Ο νεαρός εργαζόταν σεζόν και η επιχείρηση τον είχε ανασφάλιστο.

«Ήμουν στην κουζίνα γιατί βγάζαμε μπουφέ και μου δόθηκε εντολή να μεταφέρω μια κατσαρόλα με καυτό τηγανόλαδο. Όταν ξεκίνησα, λάδι τινάχτηκε στο χέρι μου και ένιωσα τη θερμοκρασία, άρχισε να με καίει. Μετά το άφησα στο πάτωμα στην κουζίνα και με το που ήρθε σε επαφή η κατσαρόλα με το πάτωμα τινάχτηκε μεγάλη ποσότητα καυτού λαδιού στο πρόσωπο και τα χέρια μου και ένιωσα αφόρητους πόνους», περιέγραψε ο ίδιος μιλώντας στο MEGA.

Ο ίδιος λέει ότι περίμενε περισσότερο από μία ώρα στο ψυγείο των κρεάτων μέχρι να έρθει ιδιώτης γιατρός της επιχείρισης προκειμένου να τον εξετάσει, ο οποίος ωστόσο δεν είχε μαζί του τα κατάλληλα εργαλεία.

Ο 22χρονος, τώρα, προσπαθεί να διαχειριστεί την καθημερινότητά του η οποία είναι εξαιρετικά επίπονη, ενώ ακολουθεί συγκεκριμένη αγωγή για την επούλωση των εγκαυμάτων στο πρόσωπο και τα χέρια.

«Με το που ένα έγκαυμα έρθει σε επαφή με τον ήλιο, πονάω πάρα πολύ. Προτιμότερο είναι να βγαίνω μετά τη δύση του ήλιου και αυτό με γάζες. Και πραγματικά ευχαριστώ τον Θεό που δεν έγινε κάτι χειρότερο. Πραγματικά η αλήθεια, όταν το βίωσα ήταν πολύ φρικτό. Θα πρέπει να βάζω ειδικές αναπλαστικές κρέμες, οι οποίες θα με προστατεύουν στην περιοχή των εγκαυμάτων και μετά θα πρέπει να βάζω έξτρα αναπλαστικές, κρέμες ειδικές και απ’ την άλλη πρέπει να βάζω αντηλιακά υψηλού δείκτη».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο 22χρονος θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες έως ότου μπορέσει να είναι ξανά σε θέση να εργαστεί, ενώ ήδη παρακολουθείται από ψυχολόγο.

Τι λέει η μητέρα του 22χρονου

Η μητέρα του 22χρονου, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του Open, ανέφερε ότι «βρήκε δουλειά στα Μάλια, σε ένα ξενοδοχείο. Το παιδί έφυγε κανονικά από το σπίτι 9 του Ιούνη. 10 Ιουνίου πήγε πρώτη ημέρα στη δουλειά. Έδωσε κανονικά τα στοιχεία του, ό,τι χρειαζόταν για να γίνει η πρόσληψη».

Επίσης, η μητέρα του νεαρού αναφέρει: «Δούλευε για 10 ημέρες στο ξενοδοχείο. Εν τω μεταξύ δεν έγινε πρόσληψη εκείνες τις ημέρες, με τη δικαιολογία ότι από μέρα σε μέρα θα γινόταν».

«Το παιδί εκείνη την ημέρα, Τρίτη απόγευμα, είχε πάει κανονικά στο πόστο του, στη δουλεία του, ασχολιόταν με κάτι άλλο στη δουλειά εκείνη τη στιγμή, σε κάποιο άλλο πόστο, όπου ζήτησαν από το ξενοδοχείο, οι ανώτεροί του, να πάρει μία καυτή κατσαρόλα με λάδι, να την απορρίψει στην κουζίνα, στη λάτζα».

«Το παιδί είδε το καυτό λάδι και τους είπε «δεν μπορώ, αδυνατώ να το κάνω αυτό το πράγμα», πρώτον γιατί ήταν μεγάλη κατσαρόλα, πολύ βαριά, με λάδι μέσα, και δεύτερον το παιδί τούς είπε ότι «καίει, δεν μπορώ να το μεταφέρω»» συνέχισε η μητέρα του 22χρονου.

Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι «ο πρώτος ανώτερός του τον έβρισε, τού λέει τελείωνε», ενώ συμπλήρωσε: «Το παιδί μου ούρλιαζε από τους πόνους και ζητούσε επίμονα να έρθει το ΕΚΑΒ να το πάει σε ένα νοσοκομείο. Εκεί τού απάντησαν ότι «δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο, θα το αντιμετωπίσουμε, θα φέρουμε εμείς δικό μας γιατρό»».

«Επί μία ώρα περιμένανε να έρθει ο δικός τους γιατρός και σύστησε να πάρει το παιδί κάποια αλοιφή για τα εγκαύματα. Δεν υπήρχε ούτε στο ξενοδοχείο φαρμακείο για πρώτες βοήθειες, ούτε τίποτα», τόνισε η μητέρα και συνέχισε:

«Στείλανε από εκεί κάποιον εργαζόμενο σε ένα φαρμακείο, με καθυστέρηση άλλης μισής ώρας, για να φέρει την αλοιφή. Σημειωτέρον δε ότι από τη στιγμή που το παιδί ήταν εκεί καμμένο με τις πληγές και περίμενε, το μετέφεραν σε αίθουσα κλιματισμού που είχε μέσα ωμά κρέατα».

Η μητέρα του 22χρονου μάλιστα σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δεν επικοινώνησαν με την οικογένεια, αντ' αυτού κρύβονται. «Έχουμε πάει στα Μάλια, έχουμε ζητήσει να μιλήσουμε με τον διευθυντή γιατί όταν μιλήσαμε τηλεφωνικά μάς είπε "ό,τι θέλετε από κοντά"» ανέφερε.

Των αυθαιρέτων το κάγκελο στη Μύκονο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Νammos και του Principote, όπως και άλλων επιχειρήσεων εστίασης, που αυτοκατεδαφίστηκαν, το θρυλικό Sea Satin της Μυκόνου, έριξε αυτοβούλως μέρος της αυθαίρετης δόμησης του, προφανώς, για να αποφύγει τα τσουχτερά πρόστιμα.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που απέδειξε ότι, δεν αστειεύεται, καθώς μοίρασε τελεσίγραφα κατεδάφισης, στο πλαίσιο της επιχείρησης - νομιμότητα, που επέβαλλε στο νησί των Ανέμων, είχε εντοπίσει αυθαιρεσίες και στο Sea Satin.

Δεν έγινε γνωστό, εάν ο λόγος της εσπευσμένης αυτοκατεδάφισης του Sea Satin είναι το γεγονός ότι, αύριο επιστρέφει στη Μύκονο ο Εισαγγελέας κ. Τσορπατζόγλου, από τη Σύρο, όπου είναι η βάση του, ή εάν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσπαθεί να απεμπλακεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το κατάστημα του.

Όπως έχει μεταδώσει το iEidiseis, το εμβληματικό κλαμπ Principote, ήταν από τα πρώτα μαγαζιά, που έριξαν οι μπουλντόζες πρόσφατα, αλλά λειτουργούσε από το 2017 χωρίς άδεια!

Ο κ. Τσορμπατζόγλου ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως δικαστική έρευνα κατά παντός υπευθύνου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί, πως επί έξι χρόνια το Principote λειτουργούσε ακώλυτα χωρίς άδεια και πως είναι δυνατόν, κανένας από τους αρμόδιους φορείς της Μυκόνου, να μην το έχει αντιληφθεί...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο κραυγαλέο είναι ότι, ενώ είχαν αποσταλεί στον Δήμο πλείστα έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, με τα οποία γνωστοποιούντο οι αντιρρήσεις για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και έκθεση αυτοψίας με ημερομηνία σύνταξης το έτος 2018, η επιχείρηση ουδέποτε προσκόμισε τα ζητούμενα, ενώ συνέχισε να λειτουργεί χωρίς άδεια.

Παράλληλα, ενώ στερείται παντελώς άδειας και βεβαίωσης εγκατάστασης, προσέφυγε κατά της αποφάσεως της Ποιότητας Ζωής στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου, ζητώντας την έκδοση προσωρινής απόφασης κατά της σφράγισης της επιχείρησης, η οποία δεν δόθηκε από το δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες του Nammos επέλεξαν την… αυτοκατεδάφιση, από την αναγκαστική κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, που ούτως ή άλλως δεν θα γλύτωναν στο πλαίσιο της νομιμότητας, που επιβάλλει στο νησί των Ανέμων ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στο iEidiseis, ο Ανώτατος Εισαγγελικός Λειτουργός, που επέβλεψε την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, που ξεκίνησε η επιχείρηση με δικά της έξοδα:

«Το Nammos προτίμησε το νυστέρι από το γιαταγάνι»!

Μαζί με τον Εισαγγελέα Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ήταν και ο Αστυνομικός Υποδιοικητής Μυκόνου Νίκος Μπογατίνης, επί ποδός πολέμου, κατά της οικοδομικής αυθαιρεσίας στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα