Τουρισμός για όλους: Η διαφορά από τον κοινωνικό τουρισμό 2020

Παραπάνω από ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού «τρέχουν» φέτος. Δείτε ποιες οι παροχές του «Τουρισμός για Όλους» και του «Κοινωνικός Τουρισμός 2020» του ΟΑΕΔ.

Διακοπές σε 250.000 Έλληνες θα προσφέρει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός για Όλους», ενώ περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι αναμένεται να επωφεληθούν και από τον «Κοινωνικό Τουρισμό» του ΟΑΕΔ.

Για

το πρώτο από τα δύο αυτά «πακέτα» ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε πρόσφατα πως «για πρώτη φορά διατίθενται 30 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε 250.000 Έλληνες να απολαύσουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπών σε μια σειρά από πανέμορφους προορισμούς, σε όλη τη χώρα».

Ο στόχος της κυβέρνησης από το «Τουρισμός για Όλους» είναι διττός, διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Σαντορίνη για την έναρξη της ελληνικής τουριστικής σεζόν στη σκιά του κορονοϊού: Αφενός να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών κι αφετέρου να τονώσει την τουριστική κίνηση και την ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου που αναμένεται να καταγράψει σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι, αρχικά, εξάμηνη, συγκεκριμένα από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, έγινε ακόμη γνωστό. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στο 90% των πολιτών, το ποσοστό δηλαδή που εκτιμάται ότι πληροί τα κριτήρια ένταξης σε αυτό.

Το κριτήριο, ειδικότερα, είναι 16.000 ευρώ για ετήσιο ατομικό εισόδημα και από 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η επιδότηση είναι για το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεων και μπορεί να φτάσει στα 120 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι αιτήσεις των δικαιούχων θα γίνουν μέσω TAXISnet στις αρχές Ιουλίου.

Οι παροχές του «κοινωνικού τουρισμού» του ΟΑΕΔ

Όμως το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» είναι ένα από τα «πακέτα τουρισμού» που αφορούν τη φετινή χρονιά καθώς παράλληλα «τρέχει» και ο κοινωνικός τουρισμός από τον ΟΑΕΔ για την περίοδο 2020-2021 για πάνω από 300.000 δικαιούχους.

Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, πέραν της επιδότησης για διαμονή στην απόφαση προβλέπεται και επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 30%.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής του Οργανισμού, «το φετινό ενισχυμένο και διευρυμένο πρόγραμμα, που, για πρώτη φορά, θα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μία κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο του τουρισμού. Καλούμε τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν τις αυξημένες επιδοτήσεις, που το καθιστούν ελκυστικότερο τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τον κλάδο, ώστε να ενισχυθεί άμεσα ο εσωτερικός τουρισμός»

Ειδικότερα, ο κοινωνικός τουρισμός του ΟΑΕΔ ξεκινά από την 1η Αυγούστου και προβλέπει ανώτατη συμμετοχή για τους δικαιούχους από 1 έως 11,5 ευρώ την ημέρα με πρωινό, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος (από ένα έως πέντε αστέρια).

Επιπλέον των 300.000 επιταγών του νέου προγράμματος 2020-2021, δίνεται παράταση, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στο τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του 2019-2020, προκειμένου οι 113.000 επιταγές που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα, να αξιοποιηθούν και αυτές. Για τους δικαιούχους του περσινού προγράμματος, η ιδιωτική συμμετοχή κυμαίνεται από 1,5 έως 12 ευρώ.

Σημειώνεται πως αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις από τον ΟΑΕΔ για την ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων καθώς και για περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τις παροχές, τα καταλύματα και τους δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ παραδείγματα εκπτώσεων σε εισιτήρια και ποσά συμμετοχής ΟΑΕΔ

Τέλος, θυμίζουμε πως θα υπάρξει και ο κοινωνικός τουρισμός από την «Αγροτική Εστία» με διακοπές και εκδρομές για περίπου 60.000 αγρότες, εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα