Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο: 40 παραβιάσεις, έβγαλαν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και UAV

Συνεχίζεται ο «χορός» των τουρκικών παραβιάσεων από μαχητικά στο Αιγαίο.Έντονη ήταν και σήμερα Πέμπτη (26/5) η «παρουσία» των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου. Οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο…

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την Τουρκία και τα νησιά του Αιγαίου

Η Ελλάδα έστειλε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Η επιστολή επιδόθηκε χθες.

Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει σε αυτή ως «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτους» τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» και επικαλείται δύο νομικές υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία που έχουν διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι δύο υποθέσεις είναι μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης για τον ναό Preah Vihear και εκείνη μεταξύ Λιβύης και Τσαντ.

Σε συνέχεια αυτής της θέσης, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα