Τι συμβαίνει με τα αναδρομικά στις συντάξεις και τη φορολόγηση

Αναδρομικά από την αύξηση των επικουρικών και κύριων συντάξεων, από τη νέα απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Στο μεταξύ «επίθεση» σε 71.000 συνταξιούχους, ζητώντας χιλιάδες ευρώ για παραγεγραμμένα έτη, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αναδρομικά από την αύξηση των επικουρικών και κύριων συντάξεων, από τη νέα απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται

να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Η καταβολή των αναδρομικών θα ξεκινήσει από τις 9 Ιουλίου και αφορά πέντε κατηγορίες συνταξιούχων.

Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 θα γίνει η καταβολή αναδρομικών Οκτωβρίου 2019 -Μαΐου 2020 σε 235.233 δικαιούχους. Από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μεσοσταθμική αύξηση που δόθηκε στις 2 Ιουνίου φτάνει στα 99,57 ευρώ τον μήνα μεικτά. Σε απόλυτους αριθμούς τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι έχουν ως εξής:

-τραπεζοϋπάλληλοι των πρ. Τραπεζών Πίστεως και Εμπορικής και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του τ. ΟΑΕΕ πήραν κοντά στα 200 ευρώ μεικτά, θα πάρουν συνολικά 1.600 ευρώ

-ναυτικοί του τ. ΚΕΑΝ και ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ πήραν κοντά στα 150 ευρώ μεικτά, θα πάρουν 1.200 ευρώ

-εμποροϋπάλληλοι και δικηγόροι πήραν κοντά στα 130 ευρώ μεικτά, θα πάρουν 1.040 ευρώ

-μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ), συμβολαιογράφοι και τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. ΕΤΒΑ πήραν κοντά στα 100 ευρώ μεικτά, θα πάρουν αναδρομικά 800 ευρώ

-εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Προσωπικό Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων πήραν 50 έως 100 ευρώ μεικτά, θα πάρουν 400-800 ευρώ

-δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία, τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, μηχανικοί, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τεχνικοί Τύπου πήραν έως 50 ευρώ μεικτά, θα πάρουν αναδρομικά 400 ευρώ.

Την Tετάρτη 22 Ιουλίου 2020 θα γίνει η καταβολή αναδρομικών Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2018 για το ΛΕΠΕΤΕ και Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2018 για τον ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π. ΕΘΝΑΚ. Ειδικότερα πρόκειται για 16.000 συνταξιούχους που λάμβαναν την σύνταξή τους από τον λογαριασμό του ΛΕΠΕΤΕ και έμειναν απλήρωτοι για έως και 10 μήνες το 2018.

Αναδρομικά από την απόφαση του ΣτΕ: Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ προβλέπει να δοθούν τα αναδρομικά, δηλαδή η απονομή των περικοπών, για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016.

Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν εφάπαξ και τα αναδρομικά ενός έτους (δωδεκάμηνο) των κύριων συντάξεων (έως 80 ευρώ μεσοσταθμικά), σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη αφού αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα θα καταβληθούν τον προηγούμενο μήνα οι νέες αυξημένες κύριες συντάξεις για συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 έως 252 ευρώ μηνιαίως ενώ σε ότι αφορά τα αναδρομικά 12 μηνών θα κυμανθούν από 144 ευρώ ως 3.024 ευρώ.

Συνταξιούχοι: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δείχνει τα δόντια της»

Στο μεταξύ «επίθεση» σε 71.000 συνταξιούχους, ζητώντας χιλιάδες ευρώ για παραγεγραμμένα έτη, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε και δεν έλυσε το πρόβλημα για 71.000 συνταξιούχους και την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν από τις συντάξεις τους. Στο νόμο για τις μικροπιστώσεις, που μόλις χθες ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν ενσωματώθηκαν οι απαραίτητες αλλαγές έτσι ώστε να φύγει ένα άδικο χρέος από τις πλάτες χιλιάδων συνταξιούχων.

Εκτός αν ευθύνονται οι συνταξιούχοι που έλαβαν τα αναδρομικά τους με τέσσερα και πέντε έτη καθυστέρηση και τώρα πρέπει να πληρώσουν και φόρο γι’ αυτό! Το πρόβλημα παραμένει και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε απόγνωση…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκαν έγκαιρα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) για το γεγονός ότι φορολογήθηκαν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που έλαβαν. Το ΕΝΔΙΣΥ κλήθηκε και παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όλα εκείνα τα επιχειρήματα που αναδεικνύουν την κατάφορη αδικία. Ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο στα εξής σημεία:

Να απαλειφθεί το 20% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Να απαλειφθούν πλήρως οι απαιτήσεις για τα έτη 2010, 2011 και 2012 που αφορούν ποσά τα οποία εκ του νόμου έχουν παραγραφεί.

Να αποδοθούν ή να συμψηφιστούν (με ρύθμιση) ποσά που έχουν καταβληθεί από συνταξιούχους, οι οποίοι πριν από την ψήφιση του νόμου, προέβησαν σε εξόφληση μέρους ή του συνόλου της οφειλής τους προς την Εφορία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις θέσεις του ΕΝΔΙΣΥ συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησαν να πραγματοποιηθούν οι σχετικές αλλαγές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών όμως, συνέχισαν τον εμπαιγμό. Ακόμα και βουλευτής της ΝΔ τοποθετήθηκε υπέρ της παραγραφής των ετών.

Το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει τους χιλιάδες συνταξιούχους ότι θα σταθεί στο πλάι τους για να συνεχίσει τον αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις του ΕΝΔΙΣΥ που θα κωδικοποιούν με ακρίβεια τον τρόπο της αντίδρασης των θιγόμενων απέναντι στην κατάφωρη αδικία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα