Αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα 1η Ιουλίου, το όριο που χτυπάει «καμπανάκι»

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν σήμερα οι πολίτες τα αποτελέσματα από τα τεστ στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα και τα νέα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου.

Όλες τις προηγούμενες μέρες οι ειδικοί τόνιζαν το ρίσκο που αναλαμβάνει η χώρα με το άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού για τα νέα

κρούσματα, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούσαν ότι έχει γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν και το σχέδιο για τους ελέγχους στις πύλες της χώρας και την ιχνηλάτηση των ταξιδιωτών είναι προσεκτικό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι δεν θα περάσει κάποιο κρούσμα.

Στην Ελλάδα πρόσβαση εξακολουθούν να έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της «ΕΕ+». Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (ειδικά η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).

Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των δρομολογίων από και προς την Τουρκία μέχρι τις 15 Ιουλίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε διευκρινιστικά ότι οι αποφάσεις δεν αφορούν τη διπλωματία αλλά την επιδημιολογική κατάσταση.

«Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία μέχρι και τις 15 Ιουλίου είναι κλειστή. Κάθε 15 μέρες αξιολογούμε την κατάσταση επιδημιολογικά και μόνο» είπε ο Υφυπουργός σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις μας δεν αφορούν τη διπλωματία, δεν αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στα φορτία που έχει η κάθε περιοχή. Όλα αυτά αξιολογούνται και με βάση αυτά το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες παίρνει και την κατάλληλη απόφαση».

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Τι θα γίνει με τα τεστ

Ο αριθμός των τεστ, η δυναμικότητα των εργαστηρίων και βαθμός επισκεψιμότητας έχουν προστεθεί στον αλγόριθμο, ο οποίος έχει αναδείξει συγκεκριμένο αριθμό τεστ σε κάθε πύλη εισόδου.

Στα 27 αεροδρόμια που άνοιξαν από σήμερα, έχει προγραμματιστεί να γίνουν συνολικά 5.634 τεστ σε μία μέρα και συγκεκριμένα:

1.200 στην Αθήνα

500 στη Θεσσαλονίκη

825 στο Ηράκλειο

605 στη Ρόδο

400 στην Κέρκυρα

309 στην Κω

275 στα Χανιά

250 στη Ζάκυνθο

150 στη Μύκονο

150 στη Σαντορίνη

100 στην Κεφαλονιά

100 στο Άκτιο

60 στη Λέσβο

60 στη Σκιάθο

Από 50 τεστ θα γίνουν στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.

Στους μεθοριακούς σταθμούς έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.652 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα:

1.029 στον Προμαχώνα

571 στους Ευζώνους

52 στις Καστανιές

Στα λιμάνια έχει προγραμματιστεί να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα:

1490 στο λιμάνι του Πειραιά

309 στο λιμάνι της Πάτρας

117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

1.060 στο λιμάνι της Κέρκυρας

612 στο λιμάνι της Ρόδου

504 στο λιμάνι του Κατάκολου

45 στο λιμάνι του Βόλου

Τα κρούσματα τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος έκλεισε με σχεδόν 500 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα 95 θεωρούνται εισαγόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, από τα 20 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 9 εντοπίστηκαν μετά τον έλεγχο σε επιβάτες πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αγωνία για τα νέα κρούσματα

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από σήμερα, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, έχουν έξαρση του κορονοϊού.

Την εκτίμηση αυτή, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτηρίζοντας μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας για τουρίστες από «πράσινες» χώρες.

Όπως είπε, ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και το όλο εγχείρημα στο χαρτί έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, ωστόσο η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη.

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι, επισημαίνοντας ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, «αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», τόνισε.

«Πάνω από 50 (κρούσματα) πάντως, είναι θέμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής.

Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών.

Μαγιορκίνης: Τα τρία ζητήματα του καλοκαιριού που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε

Την ίδια ώρα ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς όσο και τις κατά τόπους κοινότητες ανά την χώρα είναι το θέμα του κοροναϊού, όσον αφορά τον τουρισμό.

Η εμφάνιση νέων και μάλιστα εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19, η διασπορά τους στην τοπική κοινότητα και η σύλληβδην αντιμετώπισή τους, είναι ένα ζήτημα που μεσούντος του καλοκαιριού, η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων.

Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω».

Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι σε περίοδο, δύο με τρεις μήνες, η Ελλάδα θα υποδεχθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα κοροναϊού, αριθμό που χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» ο κ. Μαγιορκίνης, γιατί «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία.

Σύψας: Μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα του τουρισμού – Πότε έρχεται ένα δεύτερο κύμα

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, το δεύτερο κύμα του Covid-19 θα πρέπει να το περιμένουμε το φθινόπωρο.

«Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’αυτό», δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα είναι μέχρι τότε μια χώρα που έχει μάθει να συμβιώνει με τον ιό.

Η μεγάλη πρόκληση του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από το «άνοιγμα» του τουρισμού, καθώς αναμένονται εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ν. Σύψα, υπάρχει το κατάλληλο σχέδιο για την απομόνωση των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή όλων για την αποφυγή συνωστισμού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σύψα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η ανθρωπότητα να πορευθεί χωρίς το «όπλο» του εμβολίου μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά απίθανο να παρασκευαστεί ασφαλές και αξιόπιστο σκεύασμα.

Keywords
νέα, κρουσματα σημερα, τα νεα, αγωνια, τεστ, ελλαδα, κυπρος, λιχτενστάιν, ιαπωνια, κορεα, τυνησια, συγκεκριμένο, ιουνίου, εμφάνιση, mega, οφείλεται, ΑΝΤ1, καλοκαιρι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μυκονος, θεσσαλονικη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αθηνα, κερκυρα, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, ξανα, αποτελεσματα, ουρουγουαη, χωρες, το θεμα, αλβανια, αυστραλια, βουλγαρια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιρλανδια, κινα, κυπρου, πτησεις, πυλη, σκαι, σουηδια, τεστ, τηλεοραση, ωρα, αυξηση, αλγερια, βορεια, βρισκεται, γεωργια, γινει, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, εγχειρημα, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελβετια, εβδομαδα, εμφάνιση, ερχεται, ερχονται, ιδια, υφυπουργος, καναδας, κυμα, μαυροβουνιο, μακεδονια, μαροκο, μηνες, νικο, νορβηγια, οφείλεται, πυλες, ρισκο, σερβια, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συλλήβδην, σχεδιο, τμημα, τουρκια, τρια, φθινοπωρο, εφαρμογη, γκικας, γωγος, χωρα, ιουνιος, ιουνίου, ρουαντα
Τυχαία Θέματα