Τι λένε οι οφθαλμίατροι για δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις πορείες- Πώς θα προφυλάξετε τα μάτια σας

Οι συμβουλές των Αμερικανών οφθαλμιάτρων για την ασφάλεια των ματιών κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών. 

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους - οι οποίοι «ενδέχεται να δεχθούν πυρά από πλαστικές σφαίρες, βλήματα, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού» - εστιάζει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), με φόντο τις συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομίας στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία Τζ. Φλόϊντ. Όπως επισημαίνει, «βλήματα

όπως οι πλαστικές σφαίρες μπορεί να μην είναι θανατηφόρα, αλλά μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά τα μάτια και να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση».

Εξάλλου, «σε όλο τον κόσμο, οι σοβαροί τραυματισμοί των οφθαλμών διαδηλωτών στη διάρκεια ταραχών αυξάνονται», όπως παρατηρεί η επιστημονική εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, «εάν σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε μια διαμαρτυρία, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτείνει να έχετε μαζί σας προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια, σε περίπτωση που μια ειρηνική διαδήλωση γίνει βίαια». «Τα κατάλληλα γυαλιά», εν παραδείγματι, «μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή πιθανών τραυματισμών από πλαστικές σφαίρες και άλλα βλήματα».

Η ΑΑΟ σημειώνει, ωστόσο, πως «τα γυαλιά ασφαλείας και άλλα προστατευτικά γυαλιά δεν παρέχουν πάντα 100% προστασία. Εάν το μάτι σας τραυματιστεί, πρόκειται για επείγουσα ιατρική κατάσταση».

Πρακτικές συμβουλές

Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα, παρατίθενται, ακολούθως, βασικές οδηγίες προς τους διαδηλωτές αναφορικά με τους πιθανούς «οφθαλμολογικούς κινδύνους» που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Τι πρέπει να κάνετε εάν το μάτι σας τραυματιστεί από πλαστική σφαίρα ή άλλο βλήμα:

Μην αγγίζετε τα μάτια σαςΜην τρίβετε τα μάτια σαςΜείνετε σε όρθια θέση και κρατήστε ψηλά το κεφάλι σαςΤοποθετήστε μια σκληρή ασπίδα γύρω από τα μάτια σας. Κρατώντας ή κολλώντας μια προσωρινή ασπίδα ματιών, όπως ένα χάρτινο κύπελλο ή φελιζόλ, μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μην αφήνετε την ασπίδα να αγγίζει την επιφάνεια του ματιού.Εάν το μάτι «ανοίξει», το περιεχόμενο του οφθαλμού πρέπει να προφυλαχθεί. Κρατήστε την ασπίδα στα μάτια σας και πηγαίνετε στα επείγοντα ή καλέστε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας. 

Εάν εκτίθεστε σε δακρυγόνα, ακολουθήστε αμέσως τα ακόλουθα βήματα:

Απομακρυνθείτε γρήγορα και με ασφάλεια από την περιοχή όπου ερρίφθησαν δακρυγόνα.Ξεπλύνετε τα μάτια σας με πολύ καθαρό νερό ή κατάλληλο οφθαλμικό διάλυμα (διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία).Αφαιρέστε τυχόν ρούχα που βρίσκονται κοντά στο πρόσωπό σας.Αναζητήστε καθαρό αέρα.Αναζητήστε έδαφος σε υψηλότερο σημείο (το δακρυγόνο είναι βαρύτερο από τον αέρα).Ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια για να προκαλέσετε δάκρυα.Μην τρίβετε τα μάτια σας (το τρίψιμο μπορεί να εξαπλώσει κρυστάλλους της χημικής ουσίας στην επιφάνεια του ματιού).Αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας.Λάβετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας τονίζει πως «τα δακρυγόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια, όπως δευτερογενές γλαύκωμα, καταρράκτη, τραυματική οπτική νευροπάθεια και απώλεια όρασης», και υπογραμμίζει εκ νέου πως «τα γυαλιά και άλλα προστατευτικά μέσα μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή έκθεσης σε δακρυγόνα, αλλά δεν παρέχουν 100% προστασία».

Εάν εκτεθείτε σε σπρέι πιπεριού:

Μην αγγίζετε την περιοχή των ματιών. Το σπρέι πιπεριού έχει ως βάση έλαια, οπότε αγγίζοντας την περιοχή θα εξαπλωθεί το έλαιο.Αναζητήστε συχνά για να ξεπλύνετε τα μάτια σας.Ξεπλύνετε τα μάτια σας με πολύ καθαρό νερό ή κατάλληλο οφθαλμικό διάλυμα (διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία).Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να έχετε ακούσει, το γάλα δεν συνιστάται για καθαρισμό των ματιών επειδή δεν είναι αποστειρωμένο. Μια μικρή μελέτη συνέκρινε πέντε «θεραπείες» (Maalox, 2% gel lidocaine, σαμπουάν για βρέφη, γάλα, νερό) και δεν βρήκε καμία διαφορά στην ανακούφιση από τον πόνο.Πλύνετε το δέρμα γύρω από τα μάτια σας με σαμπουάν για βρέφη. Αυτό θα «σπάσει» τα έλαια του σπρέι χωρίς να ερεθίσει τα μάτια.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα