Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα σχολείων, τα τεστ και τις μάσκες

Για τα τεστ του κορονοϊού, τη χρήση των μασκών και του ανοίγματος των σχολείων μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Η κυβέρνηση υπηρέτησε μια πολιτική που λάμβανε υπόψη επιστημονικά δεδομένα. Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους, η επιστήμη δεν κατέχει το αλάθητο. Δεν υπάρχει πάντα και παντού απόλυτη συμφωνία των επιστημόνων, τόνισε

στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσον αφορά στα τεστ, είπε πως η στρατηγική που ακολούθησε η χώρα υποδείχθηκε από την επιτροπή των επιστημόνων, μέχρι στιγμής απεδείχθη σωστή. Ο αριθμός των τεστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί, έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο, είπε, κι ενημέρωσε πως «θα προμηθευτούμε τεστ σε μεγάλο αριθμό και θα γίνει με ιδιωτική δωρεά για την πρώτη μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων».

Επιπλέον, σημείωσε πως τα πραγματικά κρούσματα παγκοσμίως είναι πολύ περισσότερα από τα επισήμως εντοπισμένα. «Εάν η διάδοση ήταν πολύ πιο έντονη αυτό θα το βλέπαμε στα νοσοκομεία, στις εντατικές και τους θανάτους. Αυτούς τους δείκτες παρατηρούμε. Είναι κατάκτηση για την χώρα να έχουμε πολλά θετικά δημοσιεύματα μετά από δέκα χρόνια. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά έχουν υπερηφάνεια από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της επιδημίας», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, υπογράμμισε πως ακολουθήσαμε απόλυτα υποδείξεις επιτροπής όσο ήμασταν στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες τώρα απαραίτητες ως συμπληρωματικό μέτρο. Δεν είναι υποκατάστατο για υγιεινή και αποστάσεις. 

Για την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να πάμε σε διατίμηση στις μάσκες ο πρωθυπουργός ανέφερε το παράδειγμα των αντισηπτικών: «Η αγορά έλυσε το πρόβλημα στα αντισηπτικά. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τις μάσκες. Θα δοθούν οδηγίες για το πώς ο καθένας θα μπορεί να κατασκευάζει ένα υφασμάτινο κάλυμμα. Εάν δούμε φαινόμενα στρέβλωσης, εδώ είμαστε και επαναξιολογούμε. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων σε μάσκες».

Για τα σχολεία δήλωσε τα εξής: «Είναι διαφορετικό να υπάρχει επιστημονική διαφωνία και άλλο να δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. Μέσα κοντά στην αντιπολίτευση κάνουν αυτό. Είναι λάθος να το κάνουν», είπε και συμπλήρωσε:

«Περισσότερες χώρες το αποφασίζουν για πολλούς λόγους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και οικονομικούς. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συντρέχουν να ανοίξουν τα σχολεία. Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα. Στην αρχή νομίζαμε ότι τα παιδιά ήταν υγειονομικές βόμβες. Τώρα οι ειδικοί λένε ότι κολλάνε πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα», συνέχισε, για να προσθέσει:

«Ανοίγουμε με λιγότερο συγχρωτισμό και θεωρώ ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις. Κρατούμε τα Δημοτικά είναι δύσκολο να μπουν κανόνες στα μικρά παιδιά. Θα το εξετάσουμε και θα πάρουμε τελικές αποφάσεις τέλη Μαΐου».

«Δεν πρέπει να γίνει σπέκουλα πάνω στο θέμα. Τα κλειστά σχολεία επιτείνουν την κοινωνική ανισότητα. Παρακολουθούμε τα δεδομένα κι αν χρειάζεται αναπροσαρμογή το εξετάζουμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα