Μεγαλώνει η ένταση: Οι «Ειδικές Δυνάμεις» του Ιράν κατέλαβαν πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (βίντεο)

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.Ένας βρετανικός ναυτιλιακός οργανισμός, ο United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), προειδοποίησε, το Σάββατο (13/04), ότι ένα πλοίο με πορτογαλική σημαία και το όνομα «MSC Aries» έχει καταληφθεί κοντά στα…

Ωστόσο, το Ιράν από το 2019 έχει προβεί σε μια σειρά κατασχέσεων πλοίων και του έχουν αποδοθεί επιθέσεις σε πλοία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση για το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, από το

οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του συνόλου του πετρελαίου. Η Φουτζάιρα, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, παραλαμβάνουν προμήθειες ή ανταλλάσσουν πλήρωμα.

Ακόμα, σύμφωνα με τους Times of Israel, το εμπλεκόμενο πλοίο είναι πιθανότατα το «MSC Aries» με πορτογαλική σημαία, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με τη Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime είναι μέρος του ομίλου Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, Eyal Ofer.

Η Zodiac αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην MSC, η οποία δεν απάντησε αμέσως.

Τι μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στο Στενό του Ορμούζ, το Σάββατο (13/04), όπως μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να κλείσει την περιοχή στη θαλάσσια κυκλοφορία.

Το IRNA μετέδωσε ότι ένα ελικόπτερο των Φρουρών κατέλαβε το πλοίο και το μετέφερε στα ιρανικά ύδατα – πρόκειται για το υπό πορτογαλική σημαία «MSC Aries». Υπηρεσίες ασφαλείας της ναυτιλίας είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι ένα πλοίο κατασχέθηκε από «περιφερειακές Αρχές» στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν. Το «MSC Aries» είναι μισθωμένο από τη διεθνή ναυτιλιακή εταιρεία MSC από την Gortal Shipping, θυγατρική της Zodiac Maritime, ανέφερε η Zodiac σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου. Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον ισραηλινό επιχειρηματία Eyal Ofer.

Το περιστατικό, όπως αναφέρει το Reuters, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο, με το Ισραήλ και τις συμμάχους του, τις ΗΠΑ, να συγκρούονται επανειλημμένα με ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν

Το Ισραήλ προετοιμάστηκε, την Παρασκευή (12/04), για μια επίθεση από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του, καθώς αυξήθηκαν οι προειδοποιήσεις για αντίποινα μετά τη δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, ενός ανώτερου αξιωματικού στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρωσία προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ήδη σε ένταση λόγω του πολέμου στη Γάζα, που διανύει τον έβδομο μήνα του. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική και βιώσιμη. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει εκδώσει νέες οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο στρατός διεξήγαγε μια αξιολόγηση της κατάστασης και ενέκρινε σχέδια για μια σειρά από σενάρια μετά από αναφορές και δηλώσεις για μια ιρανική επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντανιέλ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική δήλωσή του, σύμφωνα με το Reuters.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε τις αναφορές ότι ορισμένες ισραηλινές διπλωματικές αποστολές εκκενώθηκαν εν μέρει και η ασφάλεια ενισχύθηκε.

«Η εκδίκηση θα έρθει», έγραψε η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα του Ισραήλ, η «Yedioth Ahronoth», και πρόσθεσε: »Προς το παρόν, η προϋπόθεση είναι ότι θα γίνει πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες». Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής της υπερπόντιας δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και έξι άλλοι αξιωματικοί, καθώς συμμετείχαν σε συνάντηση στο συγκρότημα της πρεσβείας της Δαμασκού.

Παρ' όλα αυτά, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για μια επιχείρηση που, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση σε ιρανικό έδαφος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα», δήλωσε ο Ραζ Ζιμτ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, και τόνισε: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε μια πλήρους κλίμακας, άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση εναντίον του Ισραήλ, και σίγουρα όχι με τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να κάνει κάτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θρίλερ, Στενά, Ορμούζ,thriler, stena, ormouz