Θεοδωρίδου: Σύντομα αλλά υπό προϋποθέσεις ο εμβολιασμός των παιδιών

Ο κίνδυνος για τα παιδιάαπό τον κορονοϊό είναι μικρός και ο εμβολιασμός τους θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία τον καθιστούν απαραίτητο, δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών. Μέχρι τώρα, ο εμβολιασμός από τη Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ από τις άλλες εταιρείες, από τις ηλικίες των 18 ετών. Υπάρχουν λοιπόν μελέτες οι οποίες αναμένουν την έγκριση τους από την Pfizer,

την επόμενη εβδομάδα, για παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών, και θα ακολουθήσουν σταδιακά και μελέτες για μικρότερες ηλικίες. Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρίες παρά τις δυσκολίες για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση από το Υπ. Υγείας, με αφορμή το αυξημένο ενδιαφέρον, όπως είπε, για τον εμβολιασμό των ανηλίκων έναντι της Covid-19.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσου από κορονοϊό στα παιδιά είναι μικρός, και ότι, επομένως, ο στόχος του εμβολιασμού τους είναι διαφορετικός από τον συνήθη (προστασία έναντι λοιμώδους νοσήματος). 

«Το εμβόλιο στα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 25% του πληθυσμού μίας χώρας, έχει σαν στόχο να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, να προστατευθούν οι ευπαθείς», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Τα παιδιά, συνέχισε, δεν είναι «μικροί ενήλικες» και έχουν διαφορές σε ό,τι αφορά την ανοσιακή απάντηση και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Και «ναι, μεν, θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού σύντομα, αλλά η εφαρμογή θα γίνει με πολλή προσοχή κι εφόσον και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους».

Έως τότε, η καθηγήτρια κάλεσε τους πολίτες να εστιάσουν στα «κενά» που έχει το «τοίχος ανοσίας» το οποίο, σε αυτή τη φάση, διαμορφώνεται από τη συμμετοχή των ενηλίκων στην εκστρατεία του εμβολιασμού.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΕΜΒΟΛΙΑΠΑΙΔΙΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα