Τεστ αντισωμάτων: Πόσο κοστίζουν, ποιοι έχει νόημα να κάνουν

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη τρία αξιόπιστα τεστ από τις εταιρίες Abbott, Roche και Snibe. Οι τιμές για να το κάνει κάποιος ιδιωτικά (διότι δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ) κυμαίνεται από 40 ως 60 ευρώ ανάλογα το τεστ και το διαγνωστικό εργαστήριο το οποίο θα επιλέξει.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη τρία αξιόπιστα τεστ

από τις εταιρίες Abbott, Roche και Snibe. Οι τιμές για να το κάνει κάποιος ιδιωτικά (διότι δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ) κυμαίνεται από 40 ως 60 ευρώ ανάλογα το τεστ και το διαγνωστικό εργαστήριο το οποίο θα επιλέξει. Και τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα στην ίδια ημέρα. Για την ακρίβεια, όπως μας είπε ο γιατρός βιοπαθολόγος- μικροβιολόγος Γεώργιος Βιδάκης, τα αποτελέσματα βγαίνουν από το ειδικό μηχάνημα μέσα σε μισή ώρα από την στιγμή που θα μπει το δείγμα αίματος.

Το iEidiseis ρώτησε τον κ. Βιδάκη ποιοι έχει νόημα να υποβληθούν στο τεστ αντισωμάτων. Η απάντηση ήταν δυνητικά όλοι αλλά κυρίως όσοι πέρασαν μια ήπια γριπώδη συνδρομή το περασμένο διάστημα (λίγα δέκατα, ήπιο βήχα κ.ά. )ή ήρθαν έστω και σε μία όχι πολύ στενή επαφή με άτομο που νοσούσε και έχουν την απορία αν κόλλησαν τον sars-cov-2 ή όχι.

Η άλλη, μεγάλη ομάδα αυτών που θα εξετάσει η Πολιτεία με δικά της έξοδα, έχει νόημα να γνωρίζουμε αν πέρασε την ...ίωση για επιδημιολογικούς λόγους. Ήδη μάλιστα έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Υγείας ότι θα εξεταστούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν από την Τρίτη τη, διεξαγωγή του τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές και των επτά ΥΠΕ της χώρας.

Το τεστ αντισωμάτων αφορά, πέρα των επαγγελματιών υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Και εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ και στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Η αξία των rapid test

Όπως είχαν σχολιάσει και από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δια στόματος του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά rapid test για τα οποία όμως δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα δώσουν αληθές ή ψευδές αποτέλεσμα κατά περίπτωση. Ως εκ τούτου, δεν είναι ασφαλές σε άτομα που έχουν ιδιαίτερους λόγους να προσέχουν (πχ προσέχουν ανοσοκατασταλμένους γονείς στο σπίτι) να κάνουν ένα τέτοιο τεστ όταν η τιμή και αυτών κυμαίνεται από 20 ως 60 ευρώ και δεν έχουν την αξιοπιστία αυτών που γίνονται με λήψη αίματος σε βιοχημικά εργαστήρια.

Μάλιστα ένα εξ των τριών τεστ αντισωμάτων με λήψη αίματος, ελέγχει τόσο τα IgG όσο και τα IgM αντισώματα παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στο αποτέλεσμα.

Η ανοσία στον sars-cov-2

Λόγω των αυστηρών και έγκαιρων μέτρων που έλαβε η χώρα μας έναντι της πανδημίας, σήμερα υπολογίζεται ότι στην χώρα δεν έχει αναπτύξει αντισώματα για τον sars-cov-2 παραπάνω από το 1% του πληθυσμού. Κι αυτό από μόνο του είναι κακό, παρότι προέρχεται από μια σωστή διαδικασία που μας γλύτωσε από εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες θανάτους...

Το θέμα είναι τώρα ότι με τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας που υπάρχουν στην Ελλάδα, η έλευση τουριστών από το εξωτερικό κατά το επόμενο διάστημα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αυξήσει τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα. Είναι ένα ρίσκο υπαρκτό και γνωστό από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, αλλά θα το πάρουμε υποχρεωτικά διότι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε για πάντα απομονωμένοι. Το νόημα του αρχικού lockdown ήταν να μην αρρωστήσουν πολλοί σε μικρό χρονικό διάστημα πριν προλάβει η χώρα να προετοιμαστεί και πριν αρχίσουν να δοκιμάζονται κάποια φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τη νόσο covid-19 που προκαλεί σε κάποιους ο sars-cov-2.

Αρκεί τώρα η Πολιτική Προστασία να συνεχίσει όλο το καλοκαίρι την αυστηρή επιτήρηση των εισόδων της χώρας (και δη τα μεγάλα αεροδρόμια) από όπου είναι σαφές ότι θα εισέλθουν τα νέα κρούσματα. Ήδη χθες μπήκαν σε καραντίνα 91 αφιχθέντες από Ντόχα καθώς 12 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί... Η απαγόρευση μελλοντικών πτήσεων από Ντόχα για ένα διάστημα είναι ένα μέτρο πρόληψης αλλά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να ληφθεί μέσα στο καλοκαίρι για άλλους προορισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα