Διάσημη ελληνική ρετσίνα αλλάζει χέρια

Αλλάζει χέρια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα γνωστή ελληνική ρετσίνα με μεγάλη ιστορία στη χώρα.

Αλλάζει χέρια γνωστή ρετσίνα της Ελλάδας, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες, μετά του Αγίου Πνεύματος ανοίγει το data room της οινοποιίας «Μαλαματίνα» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προσφορές τους για να αγοράσουν την εταιρεία.

Στόχος

είναι η διαδικασία, να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, ώστε η εταιρεία να αξιοποιήσει τον τρύγο του προσεχούς φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ernst &Young έχει απευθύνει πρόσκληση σε 20 τουλάχιστον δυνητικούς ενδιαφερόμενους, καθώς το brand «Ρετσίνα Μαλαματίνα»  διατηρεί τη δυναμική του.

Η πώληση της «Μαλαματίνας» αποτελεί μέρος της αναδιάρθρωσης χρέους 35 εκατ. ευρώ, στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρεία προ ολίγων ετών, με ενέχυρο τις μετοχές της.

Σήμερα το τραπεζικό χρέος ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, αν και από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα μικρό μέρος, λόγω της πώλησης προ ολίγων εβδομάδων της εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού «Δουμπιά» στο όμιλο Σαράντη, της Θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος». Η «Δουμπιά» ήταν θυγατρική της «Μαλαματίνας».

Η «Μαλαματίνα» ήταν σε αναστολή την περίοδο του lockdown αφού λειτουργούσε μόνο το εμπορικό τμήμα.

Η ιστορία της Μαλαματίνας ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα. Την εποχή εκείνη στην απομακρυσμένη Τένεδο ο Ευστράτιος Μαλαματίνας αποφάσισε να ασχοληθεί με την οινοποίηση λευκών σταφυλιών από τα ιδιόκτητα αμπέλια του. Ήταν όμως ο γιος του «πατριάρχη» της οικογενειακής ενασχόλησης με το κρασί, ο Κωνσταντίνος, αυτός που θα εντατικοποιούσε την παραγωγή και, όντας εξωστρεφής, θα έστελνε λευκό κρασί με καΐκια στα βορειότερα λιμάνια.

Το 1895 ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ιδρύει στην Αλεξανδρούπολη, όπου λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία φυγαδεύτηκε μαζί με την οικογένειά του, το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας, με την επωνυμία «Τένεδος», όπου εγκαινιάζει, υιοθετώντας το πατρικό μυστικό της «μεθυστικής αυθεντικής συνταγής», την παραγωγή του οίνου «ρετσίνα». Η αποδοχή του παραδοσιακού αυτού προϊόντος, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην αρχαία Ελλάδα, είναι εντυπωσιακή, με τους ντόπιους και τους πελάτες που αγνοούσαν το όνομά του να λένε «αυτός που μας έφερε τη ρετσίνα».

Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια χάνει όλη της την περιουσία στην Τένεδο. «Μέχρι τότε, τα σταφύλια προέρχονται από τα οικογενειακά αμπέλια, λόγω της συνθήκης, όμως, ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αναγκάζεται να αναζητήσει –πλέον– σταφύλια τοπικής παραγωγής», αναφέρει η εταιρεία σήμερα στην ιστορική αναδρομή που φιλοξενεί στο Διαδίκτυο. Ηταν την περίοδο που ο Κωνσταντίνος παίρνει την απόφαση να παράγει το «κρασί της Ελλάδος», τη ρετσίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα