Τέσσερις ευρωβουλευτές μιλούν στο iEidiseis για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Ανδρουλάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος καταθέτουν τις προτάσεις τους και –ο καθένας από τη σκοπιά του- εκφράζουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ενώ κορυφώνονται οι ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τέσσερις έλληνες ευρωβουλευτές καταθέτουν τις προτάσεις τους μέσω του iEidiseis.

Συγκεκριμένα, για το τι πρέπει να γίνει ενόψει της Πέμπτης, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής -ο καθένας από τη δική του σκοπιά- η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), Νίκος Ανδρολάκης (Κίνημα Αλλαγής) και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος (ΚΚΕ).

ΑΝΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αν η ΕΕ δεν κάνει τώρα αυτό που χρειάζεται, θα αντικρίσει την «αρχή του τέλους» της

Η πανδημία COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις, δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες.Ο εχθρός είναι κοινός και οι πολίτες απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει άμεσα, συντονισμένα και αποφασιστικά για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι καταστροφικές συνέπειές της στην οικονομία.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίξαμε με την ψήφο μας το κοινό ψήφισμα των ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών, Renew και Πρασίνων για ένα νέο πρόγραμμα μαμούθ, τύπου «σχεδίου Marshall».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE), επέλεξαν για μια ακόμη φορά την «πολιτική απομόνωση».

Η απόφαση του Eurogroup για το πακέτο ύψους540 δις ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι αναμφίβολα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Όμως δεν αρκεί. Ο επικεφαλής του ESM, κ. Regling, διατύπωσε χθες την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον μισό τρισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Von der Leyen, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charles Michel παρομοιάζουν την κρίση της πανδημίας με άλλες κρίσεις, που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει και ξεπεράσει η Ευρώπη. Αρνούνται να δουν την σκληρή πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με το 2008, αυτή τη φορά δεν υπάρχει «ηθικό αντεπιχείρημα» για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η πανδημία με όρους «αμοιβαιοποίησης» του οικονομικού πακέτου ανάκαμψης. Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης να μοιραστούμε τα βάρη, όχι του παρελθόντος, αλλά της ανάκαμψης.

Η ΕΕ βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό μεταίχμιο. Για να νικηθεί ο κοινός εχθρός, η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει από κοινού «ότι χρειάζεται». Και θα πρέπει να το κάνει τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντικρίσει την «αρχή του τέλους» της.

(Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είναι Ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η ΕΕ πρέπει να πάψει να είναι ένα κλαμπ όπου συζητούν 27 και στο τέλος αποφασίζουν οι Γερμανοί

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής οφείλει να δώσει μια ισχυρή και ενωτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση και τη μεγάλη ύφεση που συγκλονίζει λόγω κορονοϊού.

Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ολοφάνερα ανεπαρκείς, καθώς καλύπτουν μόλις το ένα τρίτο των ποσού του 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ, που ακόμα και η Λαγκάρντ θεωρεί ως απολύτως απαραίτητο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την Πέμπτη, 23/4 , οι ευρωπαίοι ηγέτες , στους οποίους πέταξε το μπαλάκι το Eurogroup, οφείλουν να σπάσουν το φράγμα που δημιούργησε το γερμανο- ολλανδικό nein στο ευρωομόλογο.

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης, που καλούνται να δημιουργήσουν χωρίς νέες αναβολές και εμπλοκές, πρέπει να στηριχτεί σε δυο προτάσεις: πρώτον, δραστική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως και όσο ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεύτερον, τη μερική αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους που προκύπτει από την ύφεση που προκαλεί ο κορονοϊός, μέσω corono-bοnds. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί μια εκρηκτική υπερχρέωση των χωρών του νότου, που θα διαλύσει κάθε έννοια ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης και θα φουσκώσει τα πανιά της άκρας δεξιάς σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το δίλημμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Και για να το απαντήσει πρέπει να πάψει να είναι ένα κλαμπ όπου συζητούν 27 και στο τέλος αποφασίζουν οι Γερμανοί.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα, δημόσια και διεκδικητικά την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η ισπανική κυβέρνηση και στηρίζει ο ευρωπαϊκός νότος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ορθώσει ανάστημα στην Μέρκελ και στον Ρούτε, όπως ήδη έχουν κάνει οι συνάδελφοί του από την Ιταλία και την Ισπανία. Το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, αλλά και το συμφέρον της ίδιας της ευρωπαϊκής προοπτικής, που απαιτεί δημοκρατική εμβάθυνση εδώ και τώρα.

Αν ακόμα και ο κορονοϊός δεν μπορεί να ξυπνήσειτην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το πουλόβερ της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα ξηλωθεί γρήγορα και με οδυνηρές συνέπειες.

(Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αν επιρατήσει ο οικονομικός εθνικισμός Γρερμανίας-Ολλανδίας και άλλων, η τροπή των γεγονότων θα είναι δυσοίωνα απρόβλεπτη

Ενόψει της εξ΄αποστάσεως Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι στο πρόγραμμα για τις 23 Απριλίου, η κινητικότητα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έντονη.

Παράλληλα, η πλήρης άρση των μέτρων φαίνεται πως δεν θα είναι άμεση, εμποδίζοντάς μας έτσι να δούμε τον ορίζοντα εξόδου από την κρίση.

Έχοντας συμφωνήσει ένα ανεπαρκές τριπλό πακέτο των 540 δισ. ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών παραδίδουν τη σκυτάλη στους ηγέτες, μια εβδομάδα μετά τις εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ για 7.5% ύφεση στην ΕΕ και ένα αποτύπωμα της κρίσης στο ΑΕΠ να εκτιμάται ως πολλαπλάσιο αυτής του 2009. Όλοι γνωρίζουν λοιπόν ότι το τριπλό πακέτο με 100 δισ. Ευρώ για την εργασία, 200 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 240 εκατ. ευρώ σε πιστοληπτική γραμμή για τα έξοδα που συνδέονται με την κρίση δεν θα είναι στο το κυρίως πιάτο. Οι δύο λύσεις που αναμένεται να συγκρουστούν την Πέμπτη, δε χωρούν στην ίδια βάρκα. Προϋπολογισμό ή Ταμείο Ανασυγκρότησης, και στο βάθος το ευρωομόλογο.

Η πρόταση που υποστηρίζουν οι Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και φέρνει η Επιτροπή διά της προέδρου Φον ντερ Λάιεν, διαλέγοντας πια ξεκάθαρα ομάδα, αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων και ανάλογου μηχανισμού διαμοιρασμού χρέους, πλασάροντας μια λύση ανακατεύθυνσης πόρων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Τα πληττόμενα κράτη - μέλη θα έχουν την δυνατότητα αναστολής συμμετοχής στα έσοδα του ΠΔΠ, με την απαίτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό να αναχρηματοδοτείται - άγνωστο πώς - από τις χώρες του Βορρά.

Η έκδοση ευρωομολόγου θα ζητηθεί ξανά από την Ιταλία όπως διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κόντε, ο οποίος ίσως να μείνει απελπιστικά μόνος στην θέση πήραν αρχικά 11 κράτη - μέλη, καθώς το Ταμείο Ανασυγκρότησης που πρότεινε η Γαλλία, κερδίζει έδαφος στο Νότο. Ισπανικό non-paper κάνει λόγο για ικανότητα χρηματοδότησης τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ, από διαρκείς χρεωστικούς τίτλους με την υποστήριξη της ΕΚΤ και αποπληρωμή με φόρο στις ψηφιακές τεχνολογίες, ή με πράσινους φόρους.

Οι ηγέτες καλούνται να πάρουν φιλόδοξες αποφάσεις με την υγειονομική προστασία των πολιτών να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Όμως, απουσιάζει το μαγικό ραβδί από το τραπέζι, με την τουριστική σεζόν χάνεται και την παραγωγική ικανότητα της Ένωσης να παραμένει καθηλωμένη. Αν κάτω από αυτές τις συνθήκες επικρατήσουν ο οικονομικός εθνικισμός της Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και άλλων δορυφόρων, η τροπή των γεγονότων θα είναι δυσοίωνα απρόβλεπτη.

(Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας &Άμυνας)

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ- ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Να αναμετρηθούμε με τον ορατό εχθρό , που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες, τύπου ΕΕ, που τον υπηρετούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να φορέσει μία «αλληλέγγυα μάσκα» ενάντια στην πανδημία, κρύβοντας πίσω της τους δεκάδες χιλιάδες απολυμένους, τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς εισόδημα, την εντατικοποίηση της εργασίας εκείνων που συνεχίζουν να δουλεύουν σε καραντίνα, την κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά.

Αυτά τα φαινόμενα, που αποδεικνύουν την αποκρουστική φύση της ΕΕ, θα μεγαλώνουν όσο πλησιάζει η καπιταλιστική κρίση, για την οποία η πανδημία ήταν μόνον ο καταλύτης.

Σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί και η Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών της ΕΕ αφού, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το πως θα επιμεριστούν οι ζημιές της κρίσης, τα νέα δάνεια και χρέη, στο δια ταύτα όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν την ίδια γραμμή: Κι αυτή την κρίση να την πληρώσουν οι λαοί, ενώ η έξοδος από την καραντίνα θα συνοδευτεί με άφθονες επιδοτήσεις επενδύσεων στους μεγάλους ομίλους και τις τράπεζες, που θα πέσουν στις πλάτες των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή τα μερικά δις ευρώ των ευρωενωσιακών μηχανισμών τάχα για τη δημόσια υγεία, ωχριούν μπροστά στο φαγοπότι τρισεκατομμυρίων που τάζει στο κεφάλαιο η ΕΕ με τον προσεχή προϋπολογισμό!

Συνεπώς οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτε θετικό από τη Σύνοδο Κορυφής κι από τον οποίο προσωρινό συμβιβασμό προκύψει. Άλλωστε, η δεκαετής εμπειρία των μνημονίων έδειξε ότι τα μέτρα που παρθήκαν σε «έκτακτες» - υποτίθεται - συνθήκες, παρέμειναν, με ευθύνη και των εγχώριων κυβερνήσεων , ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ /Κιναλ.

Κάποια στιγμή θα βγούμε από την καραντίνα και τα σπίτια μας . Το ζήτημα είναι να βγούμε αντλώντας μεγαλύτερη πείρα, για τους θανάσιμους κινδύνους που μας απειλούν , στο πλαίσιο ενός συστήματος που υπηρετεί το κέρδος των λίγων κι όχι τις ανάγκες των πολλών.

Αυτή η πείρα θα αποδεχθεί πολύτιμη την επόμενη ημέρα, για να μην πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση , αλλά και για να αναμετρηθούμε με τον ορατό εχθρό , που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, οι κυβερνησεις και οι συμμαχίες, τύπου ΕΕ, που τον υπηρετούν .

(Ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος είναι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ)

Keywords
ευρωπη, πεμπτη, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, αννα, renew, συριζα, δις, esm, κορονοϊός, γαλλια, δίλημμα, μερκελ, υπουργοι, αεπ, λύση, ΕΚΤ, νέα, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, λιστα λαγκαρντ, εθνικισμος, ξανα, επιδοτησεις, χωρες, αεπ, βημα, γερμανια, δανεια, εξοδος, εργασια, ισπανια, ιταλια, οικονομια, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, υγεια, υφεση, αγωνια, αυξηση, αυστρια, αλληλεγγυη, ανδρουλακης, αννα, βρισκεται, γινει, δυνατοτητα, δικη, δίλημμα, δις, δωσει, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, εμειναν, εννοια, εξοδα, ευθυνη, εχθρος, ζητα, ιδια, θετικο, ισπανικο, καπιταλισμος, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μαμουθ, μητσοτακης, ομαδα, ροτα, σεζον, σπιτια, φυση, φινλανδια, φορα, αγνωστο, δημητρης, ενωση, esm, εθνικο, γερμανο, ηγετες, μεινει, μπροστα, πακετο, renew, υγειας
Τυχαία Θέματα