ΣΥΡΙΖΑ: Νωρίς θυμήθηκε τις κυρώσεις ο κ. Μητσοτάκης - Τραγική ολιγωρία για Τουρκία και Αγία Σοφία

«Η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Ως ιδιαίτερα σοβαρή κλιμάκωση χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επίμαχη κίνηση δεν μπορεί να ενταχθεί το πλαίσιο του ευρωτουρκικού διαλόγου.

Στην Κουμουνδούρου

παρατηρούν προσεκτικά τις διακριτές αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με τον κ. Μητσοτάκη να μένει στην τοποθέτησή του στο ζήτημα της διεθνοποίησης του ζητήματος της Αγίας Σοφίας, απόφαση η οποία ελήφθη από την τουρκική Προεδρία μόλις μία εβδομάδα μετά την επικοινωνία Ερντογάν-Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Παρά τις εθνικιστικές κορώνες από μερίδα στελεχών της ΝΔ, δεν διέλαθε της προσοχής της Κουμουνδούρου το γεγονός ότι οι ίδιοι «υπερπατριώτες» που έκαναν πορείες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα έφερε σε δύσκολη θέση την Άγκυρα λόγω της ανακοπής της διείσδυσής της στα βόρεια σύνορά μας, εδώ και τρεις μέρες εξαντλούν την οργή τους για την απόφαση Ερντογάν σε ακραίες δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης (όπως να γίνει Μουσείο Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη ως αντίποινα).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας -ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο».

Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσαν την απουσία κάθε αναφοράς στη σημασία της Αγίας Σοφίας για το Χριστιανισμό από τη δήλωση του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν τόσο την ευθεία επίθεση που είχε εξαπολύσει ως Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Αγίας Σοφίας στην Αθήνα καθώς και την περιήγηση του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία παρά τις τουρκικές αντιδράσεις το 2019, όσο και το γεγονός ότι παρά τις σχετικές απειλές της Άγκυρας, η μετατροπή της σε τέμενος δεν έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η απόφαση αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο έτος η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς τη ρητορική και την προκλητικότητά της, κάνοντας ευθέως λόγο για «ολιγωρία» της κυβέρνησης και «αλλεπάλληλων παλινωδιών» στην εξωτερική πολιτική.

Κυρώσεις

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε κυρώσεις και διεθνοποίηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικά για το θέμα της διεθνοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού, μία μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έκαναν λόγο σε ανακοινώσεις τους για «εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας», επιβεβαιώνοντας έτσι κατά την Κουμουνδούρου την πρωτοφανή απομόνωση της Ελλάδας παρά τις περί του αντιθέτου «κορώνες» της ελληνικής κυβέρνησης για την αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

«Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το ζητούσε «μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο».

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες» σημειώνει η Κουμουνδούρου. Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην ΕΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «η διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου, του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα» και πως «τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά». «Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος», επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα