Νέα κρούσματα: Το όριο συναγερμού και η γενική χρήση μάσκας

Μπροστά σε νέα μέτρα βρίσκεται η Ελλάδα για τον κορονοϊό μετά τα νέα κρούσματα. Δείτε ποιο είναι το όριο συναγερμού, αλλά και το ενδεχόμενο για γενική χρήση μάσκας.

Τα ορφανά κρούσματα παρακολουθούν οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει σήμερα, οι ειδικοί

εκτιμούν ότι τα εισαγόμενα κρούσματα θα φτάσουν, και πιθανότατα θα ξεπεράσουν, τα 1.200 έως το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, είχαν καταγραφεί 196 κρούσματα κορωνοϊού σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, σε σύνολο 326 κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί συνολικά στη χώρα μας (ποσοστό 60,12%).

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι για τα εισαγόμενα κρούσματα που δεν εντοπίζονται και μπορεί να προκαλέσουν τοπικές εξάρσεις της νόσου. Αυτές είναι που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τοπικά lockdown. Μία αύξηση δε των ορφανών κρουσμάτων –δηλαδή κρουσμάτων που δεν έχει βρεθεί η επιδημιολογική συσχέτισή τους με γνωστή πηγή– σε πάνω από 50 ημερησίως θα σημάνει συναγερμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέες αποφάσεις για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. γενικευμένη χρήση μάσκας.

«Οταν λάβαμε την απόφαση στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου για άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, η επιδημιολογική κατάσταση σε χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες μας όπως Γερμανία, Ιταλία, Σερβία, Ισραήλ ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα. Στη Σερβία τώρα καταγράφεται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, ενώ στο Ισραήλ, με το οποίο γίνονταν συζητήσεις για τη δημιουργία τουριστικής γέφυρας το φετινό καλοκαίρι, είναι σε εξέλιξη ένα δεύτερο μαζικό κύμα της επιδημίας. Ξέραμε ότι το άνοιγμα θα έπρεπε να γίνει με προσοχή και ότι η κατάσταση είναι ρευστή κάτι που στην πορεία φάνηκε», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων που μπορεί να έχει φέτος η Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει: «Θεωρώ λογικό να φτάσουν και τα 1.200 αυτό το καλοκαίρι. Εάν έχουμε για 60 ημέρες από 20 κρούσματα την ημέρα μπορεί να γίνει αυτό. Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής με απασχολούν περισσότερο αυτά που δεν βρίσκουμε παρά αυτά που βρίσκουμε. Και το μεγάλο στοίχημα είναι να μη δημιουργήσουν, όσα δεν βρίσκουμε, αλυσίδες μετάδοσης του ιού σε σημεία ανά τη χώρα». Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας σε αυτή τη φάση είναι σε ένα κρίσιμο σημείο. Ναι μεν ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων παραμένει σχετικά μικρός, καταγράφονται σποραδικά κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19, είναι λίγες, οι διασωληνωμένοι σταθερά λιγότεροι από 15, ενώ τις περισσότερες ημέρες δεν καταγράφονται θάνατοι λόγω της νόσου. «Πάνω από 25 ορφανά κρούσματα σε καθημερινή βάση πανελλαδικά σίγουρα θα μας ανησυχήσουν. Πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα θα σημάνουν συναγερμό και ίσως οδηγήσουν σε οριζόντια μέτρα όπως επανεξέταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ή και γενικευμένη χρήση μάσκας», σημειώνει ο καθηγητής.

Γενικευμένο lockdown εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί ξανά. Αντίθετα, στη φαρέτρα των ειδικών είναι τα τοπικά lockdown, στις περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Π.χ. εάν εντοπιστούν 10-15 κρούσματα σε μία οικογένεια, τότε θα ληφθούν μέτρα ελέγχου της διασποράς όπως απομόνωση και ιχνηλάτηση επαφών. Ομως άμα εντοπιστούν σε ένα δήμο διάσπαρτα κρούσματα σε διαφορετικές γειτονιές χωρίς επιδημιολογική σχέση μεταξύ τους, τότε σημαίνει μία γενικευμένη διασπορά στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσουν σε αποφάσεις για τοπικό lockdown.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα