Σύψας: «Ο κορονοϊός είναι έτοιμος να γυρίσει και να μας δαγκώσει, κανένας εφησυχασμός»

Ο Νίκος Σύψας μίλησε για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και τι κίνδυνο διατρέχουν από τον νέο κορονοϊό. Τόνισε, δε, πως δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από τους πολίτες παρά την άρση της καραντίνας.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες στην επιδημία του νέου κορονοϊού. Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να υπογράφει τα πάντα. Όλες οι χώρες βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά», τόνισε στο Open καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία»

«Ξέρουμε

σίγουρα ότι τα παιδιά είναι η ομάδα η οποία κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, δεν αμφισβητείται στη βιβλιογραφία ή από την εμπειρία άλλων χωρών», είπε ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε:

«Το δεύτερο που πιστεύουμε από πολλές μελέτες είναι ότι τα παιδιά μεταδίδουν δυσκολότερα τη νόσο στους ενήλικες. Υπάρχουν και αντικρουόμενες μελέτες, αλλά η κεντρική ιδέα είναι αυτή. Επομένως έχουμε έναν πληθυσμό ο οποίος κινδυνεύει λιγότερο και μεταδίδει λιγότερο, άρα είναι ο πρώτος που πρέπει να βγει. Πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία. Η άνοιξη, με τον ζεστό καιρό, με τα ανοιχτά παράθυρα, είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουν τα σχολεία. Πρέπει να λειτουργούν και να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβριο με κλειστά σχολεία και ενδεχομένως επάνοδο της επιδημίας».

Για το αν συμφωνεί να ανοίξουν και τα Δημοτικά, απάντησε: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω τώρα, με την έννοια ότι η απόφαση για τα Δημοτικά θα ληφθεί με βάσει τις επιδημιολογικές καμπύλες. Δηλαδή θα δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων και του Πανεπιστημίου, πάνω στην επιδημία και αναλόγως θα αποφασίσουμε για τα Δημοτικά. Είναι μία απόφαση η οποία ακόμα δεν έχει ληφθεί. Για να τη λάβουμε θέλουμε στοιχεία».

«Τα στοιχεία μας είναι μη αμφισβητήσιμα»

Για τη δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα για τους νεκρούς από τον κορονοϊό, ο κ. Σύψας εξήγησε: «Στην Ελλάδα ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς. Τα στοιχεία μας είναι εξαιρετικά σκληρά και μη αμφισβητήσιμα».

«Για να απαντήσει κάποιος σίγουρα στη δυστυχή κατάληξη ενός ασθενούς, εάν πέθανε από Covid ή με τον Covid, θα έπρεπε να γίνει νεκροτομή, σε όλους τους ασθενείς. Αυτό για λόγους και σεβασμό προς τους νεκρούς, αλλά τεχνικούς, όσον αφορά στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, δεν είναι εφικτό», ανέφερε, για να πρσθέσει:

«Επομένως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν κάποιος πέθανε από ή με τον κορονοϊό, γι’ αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές επιδημιολογικά να δηλώνουμε τον θάνατο ως Covid, για να ξέρουμε τι μας γίνεται, παρά να κάνουμε υποθέσεις και να επαφίεται στη γνώμη του κάθε θεράποντος γιατρού να αποφασίσει αν τελικά ο θάνατος οφείλεται ή όχι στον Covid», σημείωσε.

«Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, είναι στην κοινότητα»

Για τις εικόνες που είδαμε το βράδυ της Τρίτης, με το πάρτι των εκατοντάδων ατόμων στην Αγία Παρασκευή, ο κ. Σύψας τόνισε:

«Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, είναι στην κοινότητα. Είναι έτοιμος να γυρίσει και να μας δαγκώσει. Εάν παραβιάσουμε τα μέτρα απόστασης, την απολύμανση και τα μέτρα ασφάλειας, θα ξαναγυρίσει ο ιός και η καταστροφή που θα γίνει εάν αναγκαστεί η πολιτική ηγεσία να ξανακλείσει την κοινωνία θα είναι τεράστια - και κοινωνική και οικονομική».

«Επομένως ο καθένας θα πρέπει να πάρει απόλυτα τις ευθύνες του. Δεν παίζουμε», κατέληξε.

Όλες οι δηλώσεις του: 

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύψας,sypsas