Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ με φόντο 68 τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Συνάντηση διάρκειας μόλις 15 λεπτών είχαν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ είχε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, και ενώ επρόκειτο για μια δύσκολη ημέρα με 68 παραβιάσεις και υπερπτήσεις, από πλευράς Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον κ. Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας και της Άγκυρας αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Στη σκιά υπερπτήσεων

Συνολικά 16 αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προχώρησαν σε 68 παραβιάσεις, 11 παραβάσεις και εννέα εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, νωρίτερα σήμερα.

Σημειώνεται ότι οκτώ από τα παραπάνω αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε Φαρμακονήσι, Λειψοί, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δένδιας από ΕΣΕΠ: Ομοψυχία και κοινό μέτωπο κατά της τουρκικής προκλητικότητας

 

Keywords
Τυχαία Θέματα