Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και οι προθέσεις που μένει να αποδειχθούν

Πώς αποτιμά η Αθήνα την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Τα καλά νέα και οι αστερίσκοι. Δύο θετικές ειδήσεις και μία (αναμενόμενα αρνητική έβγαλε το χθεσινό δίωρο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στην προεδρική κατοικία στις όχθες του Βοσπόρου. Η πρώτη θετική είδηση ήταν ότι σύμφωνα…

Παρ όλα αυτά, η Τουρκία, αν και με έναν λιγότερο επιθετικό τρόπο απ ό,τι

στο παρελθόν, έσπευσε να… σπείρει ζιζάνια και να ανοίξει και δημοσίως τη βεντάλια, εμφανίζοντας στην επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας τον κ. Ερντογάν να δήλωσε ότι «διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, στέκονται στο γεγονός ότι το κλίμα ήταν πρωτόγνωρα θετικό και στο ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν προέταξαν την «συμμαχική» λογική, μια και ως δύο χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φέρονται, μάλιστα, να συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Πάντως, όπως έσπευσε να σημειώσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, γιατί οι δύο χώρες έχουν μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Άλλωστε, μένει να αποδειχθεί πως θα συμπεριφερθεί εφεξής η Άγκυρα και αν οι ελπίδες για μείωση της έντασης στην περιοχή είναι ρεαλιστικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα