Συναγερμός στον Έβρο: Στρατός και αστυνομία λόγω ροών από την Τουρκία - Έκλεισε το τελωνείο Καστανέων (LIVE EIKONA)

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Άνγκελα Μέρκελ, κλειστό το τελωνείο Καστανέων στον Έβρο - Τουρκία: «Πλέον δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τους πρόσφυγες» 

Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο, όπου από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, με σκοπό να μπουν στην Ελλάδα,

μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίζει πλέον τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Αστυνομία και στρατός έχουν παραταχθεί στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, καθώς στην τουρκική πλευρά έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα που επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.


[VIDEO] Drone footage shows migrants flock to #Turkey-#Greece border Irregular migrants are walking towards northwestern Turkey to cross into Europe after airstrike by Assad regime in Syria’s Idlib pic.twitter.com/BmoEzAQDn0 — ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) February 28, 2020

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετέβη στον Έβρο, για τον συντονισμό των κινήσεων από πλευράς στρατού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία και οι κινήσεις μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Αλεξανδρούπολη: Κλειστό το τελωνείο Καστανέων στον Έβρο

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών και προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

ΟΗΕ: Η UNHCR δεν έχει ενημερωθεί για τις ροές 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάποια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες, ούτε διαθέτει πληροφορίες για μετακίνηση προσφυγικών ομάδων προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της UNHCR, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, απάντησε: «Δεν έχουμε λάβει κάποια ενημέρωση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε αναφορές σχετικά με μια ορατή αλλαγή ή μετακίνηση προς τα σύνορα».

Περίπου 6.000 μετανάστες, ή 100 άνθρωποι ημερησίως, έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τους πρώτους δύο μήνες του έτους, κυρίως μέσω θαλάσσης, πρόσθεσε ο Μπάλοχ.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αφού ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση «να ανοίξουν οι πόρτες» από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To Demiroren πρόσθεσε επιπλέον ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Επιπλέον το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

«Πλέον δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τους πρόσφυγες»

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των προσφύγων που έρχονται. Η πολιτική μας για τους πρόσφυγες παραμένει η ίδια, αλλά τώρα πλέον δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τους πρόσφυγες. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να δηλώσει ότι στηρίζει την Τουρκική Δημοκρατία. Τίποτε άλλα δεν έχει σημασία για την Τουρκία», είπε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Εμέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μυτιλήνη: Μεγάλες οι αφίξεις των προσφύγων
Συρία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για την Ιντλίμπ
Ιντλίμπ: Η Τουρκία σφυροκοπά τον συριακό στρατό, ο ρωσικός στόλος ετοιμάζει επέμβαση
Προσφυγικές ροές από Τουρκία: Έτοιμη να στείλει 1.000 στρατιώτες στα σύνορά της η Βουλγαρία

Keywords
Τυχαία Θέματα