Συρία: Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για την Ιντλίμπ, παρέμβαση ΝΑΤΟ

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι χρειάζεται συντονισμός και επιπλέον μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιντλίμπ - Το ΝΑΤΟ τους καλεί να σταματήσουν την επίθεση στην Ιντλίμπ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και δήλωσαν «ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων» μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 τούρκων στρατιωτών στην βορειοδυτική Συρία.

Οι δύο ηγέτες «συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση

στην Συρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αναφέροντας ότι είναι «σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιντλίμπ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι θέλει την αποφυγή της επανάληψης «τέτοιων τραγωδιών» και ότι η Μόσχα «κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών » που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και κάνουμε τα πάντα ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών που εγγυώνται το καθεστώς αποκλιμάκωσης στην ζώνη του Ιντλίμπ», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στην ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει». «Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε».

Οι βαριές απώλειες της Αγκυρας χθες έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης στο Ιντλίμπ ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, που έχουν συγκρουσθεί επανειλημμένως από τις αρχές του μήνα.

Μετά τον θάνατο 33 τούρκων στρατιωτών, η Ρωσία, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις της Αγκυρας ότι συγκαταλέγονται στις «ένοπλες μονάδες των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 53 τον αριθμό των τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιντλίμπ κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Το ΝΑΤΟ τους καλεί να σταματήσουν την επίθεση στην Ιντλίμπ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν την επίθεση στην Ιντλίμπ και σημείωσε, έπειτα από σύνοδο των πρεσβευτών της συμμαχίας, ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στην Τουρκία.

«Καλούμε τη Ρωσία και το καθεστώς της Συρίας να σταματήσουν τις επιθέσεις, να σταματήσουν τις αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις [...] επίσης καλούμε τη Ρωσία και τη Συρία να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη σύνοδο των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τις εξελίξεις στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

«Καλούμε τη Συρία και τη Ρωσία να δεσμευτούν πλήρως στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Συρία», κατέληξε.

Ο Ερντογάν θα μιλήσει με τους ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, μετά την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συναντηθούν κατ΄ιδίαν το ταχύτερο δυνατό.

Καταδικάζει την επίθεση κατά τουρκικών θέσεων το Βερολίνο 

Την «μεγάλη ανησυχία» του για την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία εξέφρασε το Βερολίνο και καταδίκασε την επίθεση εναντίον τουρκικών θέσεων. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε για μια ακόμη φορά πολιτικές συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει πράγματι δοθεί τουρκική εντολή να μην εμποδιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ και καταδικάζουμε την επίθεση σε τουρκικές θέσεις που οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 30 τούρκων στρατιωτών και σε μεγάλο αριθμό τραυματιών. Αυτή η κορύφωση της κατάστασης καθιστά σαφές με δραματικό τρόπο το πόσο επειγόντως πρέπει να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός για την περιοχή του Ιντλίμπ. Είναι αναγκαίο να διεξαχθούν σύντομα πολιτικές συνομιλίες για αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για το θέμα. «Μια τέτοια συνάντηση εξαρτάται από την Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών από την Συρία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ 'Αλτερ εξήγησε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ενώ δεν διαθέτει κάποια επίσημη πληροφορία ή δήλωση από την τουρκική πλευρά. «Βρισκόμαστε βεβαίως σε στενή επαφή με όλους τους συνομιλητές μας και στην Τουρκία και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και για αυτό είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για συγκεκριμένα συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αργότερα θα μιλήσει και με τον κ. Ερντογάν.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν την τουρκική κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν και να επιτρέψουν σε μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο οι πληροφορίες των ΜΜΕ. «Δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια τέτοια διαταγή από την τουρκική κυβέρνηση, ότι πράγματι έχει δοθεί τέτοια εντολή. Θα το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Για τον λόγο, τον σκοπό και το όφελος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό έχουμε μιλήσει εδώ συχνά. Η αξία της συμφωνίας παραμένει και αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Τουρκία», κατέληξε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ τόνισε ότι η Γερμανία «έχει πλήρη συνείδηση του μεγάλου βάρος που επωμίζεται η Τουρκία» σε ό,τι αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. «Την στηρίζουμε σε αυτό, αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Αυτό ισχύει και για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ιντλίμπ, η οποία διαδραματίζεται στα σύνορα της Τουρκίας, όπου η Τουρκία αναλαμβάνει ευθύνες, όπου και εμείς θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνες», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ και παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον τούρκο Πρόεδρο, κατά την οποία δεσμεύθηκε για περαιτέρω στήριξη. «Η ανθρωπιστική ευθύνη για το Ιντλίμπ ανήκει στην διεθνή κοινότητα και όχι μόνο στην Τουρκία και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές απέναντι στην Τουρκία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το εάν η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για ένα πιθανό νέο προσφυγικό κύμα από την Συρία, ο κ. Άλτερ διαβεβαίωσε ότι μετά το 2015 υπάρχει πλέον η υποδομή και το τεχνικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διδαχθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί γενική δήλωση η οποία δεν συνδέεται με τις τρέχουσες εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιντλίμπ: Η Τουρκία σφυροκοπά τον συριακό στρατό, ο ρωσικός στόλος ετοιμάζει επέμβαση

Keywords
Τυχαία Θέματα