Στη Βουλή φέρνει την «αστυνομική βία» ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίκαιρη επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για «συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας»

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας» κατέθεσαν 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τονίζουν ότι η έξαρση των φαινομένων «δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά αποτελεί σκόπιμη κυβερνητική επιλογή για την εμπέδωση

του φόβου στους δημοκρατικούς πολίτες και την καταστολή κάθε αντίστασης στα αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης».

«Το δόγμα τους δεν είναι "νόμος και τάξη" αλλά "τρόμος και πάταξη". Σκοπός τους δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η ανασφάλεια και η δημιουργία μιας υπερσυντηρητικής κοινωνίας τρομαγμένων πολιτών που θα παρακολουθούν παθητικά την απροσχημάτιστη εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζουν οι βουλευτές στην επερώτηση τους.

Αναφερόμενοι στα πρόσφατα «πολλαπλά περιστατικά βάναυσης και έκνομης συμπεριφοράς από την πλευρά της Αστυνομίας», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός πυροδοτεί διαρκώς συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Ήδη, η Ελλάδα στοχοποιείται διεθνώς από τα ΜΜΕ ως μια χώρα διαρκών ταραχών κι επεισοδίων, επομένως, ανασφάλειας για επισκέπτες», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα λένε ότι «η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ' όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτους υπογράφοντες τους Ιωάννη Ραγκούση και Όλγα Γεροβασίλη, επερωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη:

«1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;

2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών, με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη;

3. Ποια ουσιαστικά μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;

4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;».

Υπενθυμίζεται πως χθες, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

«Αυτά εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν, επειδή δεν είχαν κάλυψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός από την παραπομπή αυτής της υπόθεσης στο Συνήγορο του Πολίτη, έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας;», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και, με σχόλιο της, επισημαίνει την επίμαχη δήλωση που είχε κάνει λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο τότε αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή», γιατί «δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μια πολιτική κάλυψη».

Η υπόθεση με τον ημίγυμνο διαδηλωτή

Σημειώνεται δε, πως έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παραπάνω φωτογραφία από τα επεισόδια στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οδηγώντας μάλιστα την ΕΛ.ΑΣ να στείλει στο Συνήγορο του Πολίτη υλικό στο οποίο απεικονίζονται περιστατικά βίας και επίδειξης δύναμης από τους άνδρες των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, η οποία έχει τη δική της σημασία την περίοδο όπου ο νέος, σαφώς πιο κατασταλτικός τρόπος που δρα η Ελληνική Αστυνομία στις επιχειρήσεις της είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, απεικονίζεται ένας ημίγυμνος διαδηλωτής στα χέρια των ΜΑΤ.

Η Τατιάνα Μπόλαρη περιγράφει, μιλώντας στην ιστοσελίδα dikaiologitika.gr, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία.

«Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα. Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα «κλικ» δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει.

Πρέπει να ήταν γύρω στις 22.00, μετά το τέλος της πορείας, μιας πορείας με μεγάλο όγκο, άκρως ειρηνικής και πολύ καλά περιφρουρημένης. Το περιστατικό ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή όρμησαν στην πλατεία τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μάς πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων, και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του. Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον …τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.

Το παιδί να φωνάζει: «Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα.

 Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται να αφήσουν το παιδί ήσυχο. Πέσαμε κι οι φωτορεπόρτερ γύρω να απαθανατίσουμε το γεγονός αλλά άρχισαν να μας απωθούν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες και να μας λένε «μην τραβάτε- φύγετε».

Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν».

  
Keywords
Τυχαία Θέματα