Σωτήρης Τσιόδρας: Τι είπε για την υπέρταση και τον κορονοϊό

Σε νεότερα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τον κορονοϊό αναφέρθηκε χθες, Σάββατο, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημνέρωσή του. Τι είπε για υπέρταση, φάρμακα και μελέτες για την Covid-19.

Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση, την πίεση όπως τη γνωρίζει ο λαός, δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση από τον κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, σύμφωνα με τρεις μεγάλες μελέτες οι οποίες δημοσιεύτηκαν εχθές στο υψηλής επιστημονικής

απήχησης περιοδικό New England Journal of Medicine, ένα από τα καλύτερα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.

Θετικά νέα για όσους λαμβάνουν αγωγή για την υπέρταση

Ο καθηγητής έκανε μάλιστα λόγο για «θετικά νέα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα». «Η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες των φαρμάκων αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης κατ’ αρχάς, όπως η ραμιπρίλη, η λισινοπρίλη και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία, προσοχή, όχι η εμπορική αλλά η φαρμακευτική, τελειώνει στο τελικό συνθετικό –πρίλη, και των αναστολέων του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης, τα γνωστά στους ιατρικούς κύκλους ως ARBs, τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαλσαρτάνη, η λοσαρτάνη και γενικά φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία, πάλι το τονίζω, προσοχή, όχι η εμπορική αλλά η φαρμακευτική, τελειώνει σε -σαρτάνη», εξήγησε.

Τα φάρμακα αυτά «αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για νεφροπροστασία, δηλαδή προστασία της νεφρικής τους λειτουργίας», συνέχισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπήρχε λοιπόν η θεωρητική ανησυχία, για την οποία σας είχα μιλήσει τότε από μελέτες σε πειραματόζωα, πως αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης που καλείται ACE2 και η οποία είναι η πόρτα που χρησιμοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, ο ιός όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα για να τα προσβάλει.
Έτσι και με το δεδομένο πως οι άνθρωποι με υπέρταση ήταν στις ομάδες κινδύνου, υπήρχε η ανησυχία πως οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο και έχουν αυξημένη ευαισθησία στη νόσο».

Από την άλλη μεριά, «ήταν γνωστό πως περισσότερα επίπεδα τέτοιας πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή από τον ιό, μια κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που έλεγαν οι επιστήμονες ότι είναι σίγουρα θετικό». Έτσι, «περιμέναμε τα αποτελέσματα μελετών, όπως οι μελέτες αυτές, οι οποίες αφορούσαν χιλιάδες άτομα που έπαιρναν ή όχι τα φάρμακα αυτά και εξέτασαν τα ποσοστά λοίμωξης με το νέο κορονοϊό, σοβαρής λοίμωξης από το νέο κορονοϊό και άλλες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό»,πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

«Τα αποτελέσματα; Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα, σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπαιρναν και στις 3 μελέτες παρατήρησης, που εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα από διαφορετικούς πληθυσμούς στον κόσμο, όπως η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ασία, άλλες περιοχές της Ευρώπης και άλλες περιοχές της βόρειας Αμερικής, πλην της Νέας Υόρκης, στην οποία επικεντρώθηκε η μια μελέτη. Και κάθε μελέτη από αυτές είχε και διαφορετικό σχεδιασμό», σημείωσε. «Αυτά τα ευρήματα είναι μια ανακούφιση για τους ασθενείς που άκουγαν παρόμοια ερωτηματικά και ρωτούσαν αν έπρεπε να σταματήσουν τα φάρμακα αυτά» τόνισε εκ νέου. Τα ίδια ευρήματα «έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί από επιστημονικούς κύκλους φαίνεται πως το απαγορευτικό, το περίφημο lockdown, είχε οδηγήσει σε αύξηση των επεισοδίων αρτηριακής υπέρτασης, δηλαδή πίεσης όπως την ξέρει ο κόσμος, ίσως από το στρες, ίσως από τη λιγότερη φυσική άσκηση ή τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες».

«Μάλιστα, μια από τις τρεις μελέτες η οποία εξέτασε 9.000 ασθενείς από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες, συνέδεσε τη χρήση των αντιϋπερτασικών και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε όμως στις άλλες δύο. Σημειωτέον, τα φάρμακα αυτά σχετίζονται με πλεονέκτημα επιβίωσης στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, που τα έπαιρναν ούτως ή αλλιώς. Άρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα, όπως και κάποια άλλα φάρμακα που παίρνουμε για υψηλά επίπεδα λιπιδίων του ορού, τις στατίνες, θα πρέπει να τα συνεχίσει», δήλωσε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος το Σάββατο.

Ο κορονοϊός επηρεάζει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα «που απαντήθηκε από αυτές τις μελέτες, είναι εάν ο ισχυρός παράγοντας κινδύνου ήταν η ίδια η νόσος του καρδιαγγειακού ή τα συνοδά φάρμακα που χρησιμοποιούσαν γενικότερα οι καρδιοπαθείς».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία μετά από αυτές τις μελέτες, πως η νόσος επηρεάζει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Να σας πω εδώ, για να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, περίπου 50% των ενηλίκων ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δηλαδή, 108.000.000 άνθρωποι, έχουν υπέρταση ή πίεση, όπως την λέει ο κόσμος».

Για τη ρεμντεσιβίρη

«Σε άλλα χθεσινά θετικά νέα», όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «επετράπη πλέον από τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής η χρήση σε επείγουσα βάση του αντιϊικού φαρμάκου ρεμντεσιβίρη. Είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομειακό επίπεδο. Ένα φάρμακο που δίνεται ενδοφλέβια, μια φορά την ημέρα για δέκα ημέρες».

«Η διαφορά ανάμεσα στην επείγουσα σύσταση, που υιοθετήθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε σχέση με την επίσημη έγκριση, αφορά την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση της Δημόσιας Υγείας. Αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα, θα υπάρξει και επίσημη έγκριση. Για κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση», εξήγησε ο επιστήμονας.

Έτσι, «με αυτή την έγκριση, το φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ή παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρή μορφή της νόσου, όπως χαμηλό οξυγόνο αίματος, ανάγκη για οξυγονοθεραπεία ή μηχανικός αερισμός με αναπνευστήρα» συνέχισε.

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την εισήγησή του ως προς τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ιό λέγοντας πως αυτό «το φάρμακο φαίνεται να βοηθάει κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα, κατά περίπου 30% ή περίπου 4 ημέρες, σε μια μελέτη 1.063 ατόμων στην οποία συμμετείχαν και τέσσερα κέντρα στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα