Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Ηχηρή απάντηση στους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας ότι «η Ελλάδα άρχισε να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο», έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Με ένα αυστηρό μήνυμα απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που νωρίτερα δήλωσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Η Αθήνα

τονίζει ότι η «παρανομία δεν παράγει δίκαιο» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.

Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.

Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν

Η Ελλάδα σταδιακά αποδέχεται την «κατάσταση που δημιουργήσαμε» στη Μεσόγειο ισχυρίστηκε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με το TRT, ο Ερντογάν είπε συγκεκριμένα πως «μετά τη συμφωνία που συνομολογήσαμε με τη Λιβύη για τη Μεσόγειο, βαθμιαία αλλάζουν οι ισορροπίες υπέρ της χώρας μας» και ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη Λιβύη. Ούτε στη θάλασσα, ούτε στον αέρα. Χάρη στην αποφασιστική στάση μας στο ζήτημα αυτό, η κατάσταση που δημιουργήσαμε στη Μεσόγειο άρχισε σταδιακά να γίνεται αποδεκτή από τις εμπλεκόμενες χώρες, ιδίως από την Ελλάδα».

Εξάλλου, ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αποφασίστηκε από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ η ενεργοποίηση ναυτικής αποστολής για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, γεγονός που ίσως οδήγησε στην επίθεση αυτή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει και επισήμως τις συντεταγμένες που καθορίζονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, με την Άγκυρα να προαναγγέλλει την έναρξη ερευνών ανατολικά της Κρήτης.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της «Yeni Safak», στην περιοχή αναμένεται να αποσταλεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο θα ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα