Σερβία: Ολοκληρώθηκε το Δημοψήφισμα, εγκρίθηκαν οι Συνταγματικές Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Με βάση το 97,02% των εκλογικών κέντρων που καταμετρήθηκαν ΝΑΙ ψήφισε το 60,48% των πολιτών της Σερβίας, ενώ ΟΧΙ στις συνταγματικές αλλαγές ψήφισε το 39,52%. Άκυρα βρέθηκαν το 1,1% ενώ η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Με το κλείσιμο της κάλπης στις 20:00 (τοπική ώρα) ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία του δημοψηφίσματος
για την Αλλαγή του Συντάγματος στη Σερβία στον τομέα της Δικαιοσύνης, που διεξήχθη την Κυριακή.

Οι πολίτες της Σερβίας αποφάσισαν να αλλάξουν το Σύνταγμα στον τομέα της δικαιοσύνης, που πρότεινε η κυβέρνηση της Σερβίας, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία του δικαστικού σώματος, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και λογοδοσία της εισαγγελίας, καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Με βάση το 97,02% των εκλογικών κέντρων που καταμετρήθηκαν ΝΑΙ ψήφισε το 60,48% των πολιτών ενώ ΟΧΙ στις συνταγματικές αλλαγές ψήφισε το 39,52%. Άκυρα βρέθηκαν το 1,1% ενώ η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι «σήμερα, η Σερβία έστειλε μια θετική εικόνα στον κόσμο και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα για τη χώρα μας την επόμενη περίοδο για τον εκδημοκρατισμό, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των εισαγγελέων.»

Νομίζω ότι κάναμε κάτι καλό για τη χώρα μας, είπε ο Βούτσιτς και ευχαρίστησε τους πολίτες που ψήφισαν και έδειξαν την ευθύνη τους να συμμετέχουν σε σημαντικές διαδικασίες.

Ο Βούτσιτς απέρριψε τις εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για «κατάρρευση του δημοψηφίσματος» και ρώτησε αν πιστεύουν ότι το 38% των ψηφοφόρων που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα τους ψήφισε.

«Οι εκλογές είναι στις 3 Απριλίου και δεν υπάρχει αναβολή των εκλογών και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα, θα δούμε ακριβώς», είπε ο Βούτσιτς.

Αντιπολίτευση: Απέτυχε το δημοψήφισμα

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα απέτυχε και ότι οι διοργανωτές αυτής της παράστασης υπέστησαν βαριά ήττα.

Σε ανακοίνωσή του, πριν ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το Δημοκρατικό Κόμμα ανάφερε ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, «λιγότερο από το 30% ψήφισε στο δημοψήφισμα».

Ο πρόεδρος του κινήματος Dveri Boško Obradović δήλωσε, αν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος της Σερβίας στον τομέα της δικαιοσύνης δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, ότι το Σύνταγμα «υπερασπίστηκε» και ότι οι αλλαγές «υπό πίεση από τις Βρυξέλλες» δεν πέρασε.

Το δημοψήφισμα είχε ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου και η υπουργός Δικαιοσύνης Μάγια Πόποβιτς είχε δηλώσει στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας ότι οι δικαστές και οι πρόεδροι των δικαστηρίων θα εκλέγονται στο μέλλον αποκλειστικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

«Η προτεινόμενη πράξη για την αλλαγή του Συντάγματος, που συζητήθηκε, προβλέπει την εκλογή δικαστών και προέδρων δικαστηρίων αποκλειστικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, του οποίου η σύνθεση και ο τρόπος εκλογής αλλάζουν.» είχε δηλώσει η Πόποβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα