Σεισμός στην Κρήτη: Τα 5,1 R μπορεί να μην ήταν ο κύριος – Δεκάδες οι μετασεισμοί

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που «χτύπησε» το νησί το βράδυ της Πέμπτης. Προσοχή συνιστούν οι σεισμολόγοι.Στον «χορό των Ρίχτερ» συνεχίζουν να κουνιούνται οι κάτοικοι της Κρήτης, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Μεσαράς και…

Κατέρρευσε μπαλκόνι μετά τον σεισμό

Δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές από τα 5,1 Ρίχτερ, ωστόσο, όπως μεταδίδει το cretalive, στην περιοχή των Καμινίων στο Ηράκλειο, λίγο μετά τη δόνηση κατέρρευσε τσιμεντένιο τμήμα ταράτσας από οικία, παρασύροντας και μπαλκόνι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτίσματος διαμένει οικογένεια που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι και από καθαρή τύχηδεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι περίοικοι, το ίδιο οίκημα είχε απασχολήσει και πριν από λίγα χρόνια, όταν μπαλκόνι της πρόσοψης του 1ου ορόφου έπεσε σε σταθμευμένα οχήματα.

Η στιγμή που «χτυπούν» την Κρήτη 5,1 Ρίχτερ

Το cretalive μετέδωσε βίντεο από τις Μοίρες, στο οποίο καταγράφεται η στιγμή που γίνεται ο σεισμός.

{https://www.youtube.com/watch?v=0jqq8R86X5k}

«Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός»

Οι σεισμολόγοι πάντως αναφέρουν πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός, ή θα ακολουθήσει μεγαλύτερη δόνηση τις επόμενες ώρες.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο cretalive ανέφερε πως, «δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Η περιοχή δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς. Αλλά, πάντα υπάρχει το αλλά. Οταν γίνεται ένας σεισμός 5.1, πάνω στο νησί και όχι σε θαλάσσιο χώρο, όταν έχουν προηγηθεί και μικρότεροι, τότε χρειάζεται παρακολούθηση». «Εγώ θα πω αυτό που λέω πάντα. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα. Είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέση με τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Το Αρκαλοχώρι είναι άλλη εστία. Εκανε χθες ένα 3.3, είναι από τους τελευταίους μετασεισμούς. Η εστία του Αρκαλοχωρίου δεν φτάνει μέχρι εκεί. Υπάρχει απόσταση, δεν μπορεί να τον διεγείρει. Στο Αρκαλοχώρι πιστεύουμε ότι έχει εξαντληθεί η σεισμική ακολουθία»

Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό ανέφερε σε ανάρτησή του:

«Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου. Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς. ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ».

«Σίγουρα θα υπάρξουν μετασεισμοί ανέφερε σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, είναι πολύ νωρίς για να πούμε» ενώ τόνισε παράλληλα πως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι γνωστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Κρήτη, – Δεκάδες,seismos, kriti, – dekades