Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω από 120 οι μετασεισμοί - Νέα νύχτα αγωνίας

Ανησυχία στην Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό. Οι νέες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους.Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια τα τελευταία δύο 24ωρα έχει θέσει σε συναγερμό τους σεισμολόγους. Ένα άγνωστο ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή προβληματίζει τους σεισμολόγους, που δεν μπορούν ακόμα…

Πάνω από εκατό σεισμικές δονήσεις έχουν πλήξει την περιοχή μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους κατοίκους να αποφεύγουν παλιά κτίρια και όσα έχουν υποστεί ζημιές.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ως τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές σε περίπου 10 κτίρια. Στο χωριό Ζάρακες της Εύβοιας, το νηπιαγωγείο, στο οποίο φοιτούν 12 παιδιά, έχει υποστεί ρωγμές μετά τις σεισμικές δονήσεις.

«Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η προϊσταμένη νηπιαγωγός Ευδοκία Σαραντάρη επισημαίνοντας ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα ειδικά κλιμάκια.

Σημειώνεται πως στην περιοχή θα μεταβούν 11 μηχανικοί του υπ. Υποδομών προκειμένου να εξετάσουν αν τα κτίρια της περιοχής είναι ασφαλή.

Αναστάτωση στους κατοίκους – Βγήκαν στους δρόμους

Οι κάτοικοι περιοχών που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις δονήσεις αναστατώθηκαν και παρά το κρύο βγήκαν στους δρόμους. Ορισμένοι μάλιστα επέλεξαν να διανυκτερεύσουν στο αυτοκίνητό τους.

Τι «βλέπουν» οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες κρατούν στάση αναμονής καθώς η περιοχή φαίνεται πως είναι… αχαρτογράφητη σεισμολογικά.

«Δυστυχώς η περιοχή είναι ελάχιστα μελετημένη, ιδίως η θαλάσσια περιοχή. Αλλά και επειδή από εσωτερικά δεδομένα δεν φαίνεται να έχουμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, δεν υπάρχουν καθόλου γνωστοί ιστορικοί σεισμοί θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο.

Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να κινηθούμε με την υπόθεση ότι υπάρχει και κάποια πιθανότατα να έχουμε ακόμη και ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις το επόμενο διάστημα, γιατί η περιοχή που έχε επεκταθεί είναι αρκετά μεγάλη», τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Πονηρό μέγεθος» τα πέντε Ρίχτερ

«Είναι ο κύριος σεισμός; Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να το απαντήσει, έτσι όπως με επιπολαιότητα θα έλεγα ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν ότι ο 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα πονηρό μέγεθος. Έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό», δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό η περιοχή

Ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας για το σεισμό 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

«Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Δεν είναι βέβαιο ότι ολοκληρώθηκε το φαινόμενο

«Είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς κοντά στο ε και οι οποίοι έχουν ακολουθηθεί από μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθησή του για λίγα ακόμα 24ωρα», είπε ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Εύβοια, Πάνω, 120,seismos, evvoia, pano, 120