Σε ποιους ασθενείς ο κορονοϊός μπορεί να αφήσει βλάβες

Λιγότερα «υπολλείματα» αφήνει ο κορονοϊός σε όσους δεν ασθένησαν βαριά, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Δεν έχουμε δεδομένα συστηματικά τα οποία να αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι ανέρρωσαν σχετικά με τις επιπλοκές τους», απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τρίτης ερωτηθείς για το αν όσοι ασθένησαν με κορονοϊό στη χώρα μας παρουσιάζουν βλάβες στον οργανισμό τους, αφού αναρρώσουν, ως συνέπεια της νόσου.

«Υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή τη στιγμή, μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια η οποία

θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα, να καταγράψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε εάν τους άφησε κάποια υπολείμματα ο ιός, όπως (...) τα νευρολογικά υπολείμματα, τα μυοσκελετικά υπολείμματα, καταστάσεις οι οποίες απαιτούν φυσιοθεραπεία, προβλήματα σε άλλα συστήματα του οργανισμού, παραδείγματος χάριν για τη θέση με την οποία αερίζονται οι ασθενείς οι οποίοι διασωληνώνονται στις μονάδες. Έχει υποτεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την οπτική τους οξύτητα», συνέχισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος υπογράμμισε δε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο άμεσο μέλλον με προοπτική παρακολούθηση» καθώς και ότι «έχει μεγάλη σημασία για τους σοβαρά αρρώστους, παρά για αυτούς που ήταν ελαφρά άρρωστοι και ήταν εκτός νοσοκομείου».

«Αυτοί θα έχουν πολύ λιγότερα υπολείμματα», πρόσθεσε.

Αναγκαιότητα η καταγραφή των επιπλοκών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή αυτών των "επιπλοκών", αλλά και των αδυναμιών που αφήνει σε όλα τα επίπεδα ο ιός, μεταξύ των οποίων βέβαια και το ψυχολογικό και πνευματικό στρες, το οποίο αξιολογείται από ειδική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και έχω ήδη δει κάποια δημοσιεύματα». 

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό», είπε. «Πρέπει να γίνει, είναι νωρίς ακόμα και θα αφορά κυρίως ασθενείς με σοβαρή νόσο, ασθενείς που διασωληνώθηκαν και νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. καθηγητής ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα 18 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα καθώς και έναν νέο θάνατο, με τους συνολικούς αριθμούς να ανέρχονται σε 2.744 και 152 αντίστοιχα.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Υγείας:

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε ποιους ασθενείς ο κορονοϊός μπορεί να αφήσει βλάβες,