«Σε καραντίνα όλη η Λάρισα, αν ο κορονοϊός έχει εισχωρήσει στον ιστό της πόλης»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μίλησε στο iEidiseis για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, μετά τα 20 θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην συνοικία των Ρομά της Νέας Σμύρνης

Είκοσι θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην συνοικία των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μετά από ιχνηλάτηση που είχε πραγματοποιηθεί από τις επαφές ενός 32χρονου που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. 

Οι

κάτοικοι της συνοικίας βρίσκονται από το βράδυ της Πέμπτης σε καραντίνα λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων SARS-CoV-2.

«Η Λάρισα κρατά στα χέρια μια υγειονομική βόμβα»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μίλησε στο iEidiseis για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

«Αυτήν τη στιγμή, η πόλη της Λάρισας κρατά στα χέρια της μια υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Δυστυχώς, αυτό που φοβόμασταν το προηγούμενο διάστημα συνέβη, με αρχή το πρώτο κρούσμα, τ’ οποίο ιχνηλατήθηκε για να καταλήξουμε στα είκοσι», δήλωσε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Η πρότασή μου ήταν να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αφενός στη συνοικία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, αφετέρου στις γύρω συνοικίες, που συνορεύουν με αυτήν και που περιλαμβάνονται στον ιστό της Λάρισας. Έχουν παρθεί αρκετά δείγμα και έχουμε την υποδομή να τα εξετάσουμε: δύο ιδιωτικά εργαστήρια και ένα δημόσιο», είπε ο κ. Γιαννακόπουλος και στη συνέχεια προειδοποίησε:

«Εάν διαφανεί πως ο ιός έχει εισχωρήσει στον ιστό της Λάρισας, τότε είναι αυτονόητο ότι θα τεθεί σ’ επιτηρούμενη καραντίνα ολόκληρη η πόλη. Οι κρατικοί αρμόδιοι οφείλουν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Δεν πρέπει να ολιγωρούν».

Σε καραντίνα και δομή προσφύγων στη Λάρισα

Εν τω μεταξύ, σε καραντίνα τίθεται και η δομή προσφύγων «Κουτσοχώρα» στη Λάρισα, καθώς διαπιστώθηκε πως ο Ρομά που είχε νοσήσει στην περιοχή είχε έρθει σ’ επαφή με αλλοδαπούς που διαμένουν στο συγκεκριμένο κέντρο.

Στη Λάρισα μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι πηγαίνουν στην περιοχή για ν’ αξιολογήσουν από κοντά την κατάσταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό, καθώς και με εκπροσώπους των Ρομά.

Κλιμάκιο εδικών του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, κατέφθασε το πρωί στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ώστε να λάβει ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων από μερίδα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, το κλιμάκιο θα λάβει τουλάχιστον 200 δείγματα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς που ενδεχομένως υπάρχει στην περιοχή.

«Τελικά θα πεθάνουμε από την πείνα και όχι από τον ιό»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας των Ρομά, Νίκος Παϊτέρης, δήλωσε στο ρ/σ «Θεσσαλικό Περισκόπιο» πως δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις στους οικισμούς και καταυλισμούς των Ρομά στη Θεσσαλία. Ούτε στα Τρίκαλα, ούτε στα Φάρσαλα, ούτε στον Βόλο. Στη Λάρισα κάτι έγινε, αλλά όχι στον οικισμό που είχαμε το θετικό κρούσμα, είπε.

Το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στον οικισμό Ρομά που βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά εθνική και την Νέα Σμύρνη Λάρισας, θορύβησε τους κατοίκους του οικισμού, αλλά και το γενικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, με τους ανθρώπους να ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Θα πεθάνουμε της πείνας τελικά και όχι λόγω του κορονοϊού, αν δεν μας στηρίξει το κράτος», τόνισε ο εκπρόσωπος των Ρομά, υπογραμμίζοντας πως δεν ζητούν χρήματα, αλλά τρόφιμα για τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του SARS-CoV-2.

«Αν δεν πεινάει ο κόσμος, θα μείνει στο σπίτι του και δεν θα βγει στους δρόμους για επαιτεία. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, ενημερώνουμε, αλλά δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, ούτε τη γνώση. Ανακοινώθηκε ότι δόθηκαν χρήματα στους δήμους για απολυμάνσεις και μέτρα. Ας τα χρησιμοποιήσουν, τώρα και όχι όταν θα είναι αργά», συμπλήρωσε.

Στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται:

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους-Πλάτωνος-Λεωφόρο Καραμανλή-Δανάης-Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα