Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού: Οι χώρες που έχουν ήδη δεύτερο «κύμα»

Τα κρούσματα του κορονοϊού, μόνο σε οκτώ ημέρες ξεπέρασαν τα 1.000.000 αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ μόνο την Κυριακή άγγιξαν τις 180.000 σε μια ημέρα, αριθμό ρεκόρ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μάλιστα, ο ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεχεσούς, τόνισε πως «γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες».

Παράλληλα,

ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως πλησιάζει το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας και ότι οι χώρες που χαλάρωσαν τα έκτακτα μέτρα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε τρομερή αύξηση των κρουσμάτων και πως «χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατομμύριο των κρουσμάτων. Το τελευταίο εκατομμύριο καταγράφηκε μόλις σε οκτώ ημέρες».

Δεύτερο «κύμα» πανδημίας

Το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας αρχίζει να εμφανίζεται σιγά σιγά στις χώρες της Ασίας και δε σε αυτές στις οποίες, αρχικά ο ιός είχε εξαφανιστεί.

Χαρακτηριστικά, η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού και συγκεκριμένα στη Σεούλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι τα νέα κρούσματα κυμαίνονται σε διψήφιους αριθμούς, ενώ ο λόγος αύξησης είναι μια αργία που υπήρξε τον Μάιο.

Παράλληλα, ο διευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC), Τζέονγκ Έουν-κιεόνγκ, δήλωσε πως έχει καταστεί σαφές ότι ένα εορταστικό σαββατοκύριακο στις αρχές Μαΐου σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κύματος μολύνσεων που εντοπίζεται κυρίως στη μείζονα περιοχή της Σεούλ, στην οποία υπήρχαν προηγουμένως λίγα κρούσματα.

Επίσης, τα KCDC υπογραμμίζουν πως το πρώτο «κύμα» κορονοϊού στη Νότια Κορέα ουδέποτε τελείωσε πραγματικά.

Παράλληλα, οι αρχές της Κίνας αναφέρουν ότι η θαλάσσια αγορά στο Πεκίνο έχει μολυνθεί σοβαρά από κορονοϊό, γεγονός που πιθανότατα συνδέεται με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού στην περιοχή.

Μάλιστα, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές τονίζουν πως οι χώροι αγοραπωλησίας κρέατος και θαλασσινών στην αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων μολύνθηκαν σοβαρά. Η χαμηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία ίσως ήταν από τους παράγοντες σε συνέβαλαν σε αυτό, δήλωσαν σχετικά αξιωματούχοι της πόλης σήμερα.

Σημειώνεται πως οι αποθήκες και οι χώροι αγοραπωλησίας της συγκεκριμένης αγοράς αφορούν έκταση όσο 160 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Μεταξύ δε των ασθενών που εργάζονταν στην αγορά Σινφάντι, οι περισσότεροι απασχολούνταν στους πάγκους θαλασσινών και ακολουθούσαν αυτοί που εργάζονταν στο τμήμα βοδινού και πρόβειου κρέατος, ενώ οι ασθενείς από την αγορά θαλασσινών εμφάνισαν συμπτώματα νωρίτερα από άλλους, δήλωσε σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Υπολογίζεται πως οι χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την επιβίωση των ιών καθώς και η υψηλή υγρασία ίσως είναι πιθανές εξηγήσεις για ποιο λόγο οι αγορές θαλασσινών μπορεί να είναι πηγή κρουσμάτων, σύμφωνα με την προκαταρκτική αξιολόγηση, δήλωσε ο Γου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Έκκληση ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Επίσης, τονίζει ότι μέχρι στιγμής, έχουν χάσει την ζωή τους τουλάχιστον 465.300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν εμφανίστηκε επισήμως στην Κίνα.

Ακόμη, οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα, με τουλάχιστον 119.959 θανάτους, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία (50.617), η Βρετανία (42.632), η Ιταλία (34.634) και η Γαλλία (29.633).

Επιπλέον, ο κορονοϊός έχει μολύνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Βραζιλία, καθώς η Λατινική Αμερική είναι αυτή την περίοδο το επίκεντρο της πανδημίας με περισσότερους από 20.00 νεκρούς στο Μεξικό, 8.000 στο Περού και 1.000 στην Αργεντινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα