Προανακριτική Novartis: Ο Τσίπρας πέταξε την «καυτή πατάτα» και περιμένει τη ΝΔ

Με το όπλο παρά πόδα τελεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον πετάξει την καυτά πατάτα της εξαίρεσης Τζανακόπουλου – Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

 

Οι απειλές για «Κούγκι» λίγο πολύ παραμένουν και επί της ουσίας παραμερίστηκαν μέχρι νεωτέρας, ελέω της θεσμικής επιστολής του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα θεσμικά όπλα που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αναμένουν πλέον την απάντηση του Προέδρου, έχοντας ωστόσο επίγνωση πως η εξίσωση που καλείται να λύσει πλέον ο κ. Τασούλας μόνο εύκολη δεν είναι.

«Ο κ. Τασούλας καλείται να διαχειριστεί ένα κοινοβουλευτικό έκτρωμα που δημιούργησε η κυβερνητική πλειοψηφία, οπότε όσο δύσκολο και να είναι, καλείται εν τέλει να βρει λύση» σημείωνε συνεργάτης του κ. Τσίπρα στους διαδρόμους της Βουλής χθες, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δύσκολα θα «αδειάσει» τη ΝΔ.

Για αυτό το λόγο και η κυρίαρχη άποψη στην Κουμουνδούρου είναι πως ο Πρόεδρος της Βουλής κερδίζει χρόνο, όπως φάνηκε και από την αναβολή της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Η τοποθέτηση όμως που έκανε συνομιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Τασούλας δεν αφήνει πολλά περιθώρια ως προς τις προθέσεις του: «Το θέμα θα λυθεί θεσμικά και όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τον τρόπο που πάνε να το λύσουν οι δυο συνάδελφοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, για να προσθέσει πως «όλα αυτά είναι παρακμιακά φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως σχολιάζουν ως εξής τη στάση του Προέδρου της Βουλής: «Ο κ. Τασούλας με τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι «λύσεις υπάρχουν», αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής της Βουλής λειτούργησε παράνομα και υπάρχει πρόβλημα, στο οποίο αναζητά λύση. Επομένως, αυτό που περιμένουμε είναι να πάρει πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η πλειοψηφία στην Επιτροπή και το οποίο αναγνωρίζει και ο ίδιος. Και προφανώς όχι να ψάξει μία νέα νομική ακροβασία για να νομιμοποιήσει την παρανομία της Επιτροπής με την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να λειτουργεί ως Πρόεδρος όλων των βουλευτών και όχι ως κομματάρχης. Αυτό περιμένουμε να πράξει».

Οι ίδιες πηγές απαντούν, επίσης, σε όσους ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα την αντικατάσταση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί: «Αυτό το οποίο οφείλει να γίνει αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, μετά την παράνομη και αβάσιμη απόφαση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να εξαιρέσουν δύο εκλεγμένους βουλευτές από την Επιτροπή.

Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντικατάστασης, εφόσον το αίτημα αυτό βασίζεται σε παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Επομένως δεν θα υπάρξει καμία αντικατάσταση». 

Παράλληλα, πίσω από την εξαίρεση των δύο βουλευτών από την Κουμουνδούρου διαπιστώνουν πως ΝΔ και η «σαμαρική», όπως τονίζουν, πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, δε θέλουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας νομικός και ο άλλος γνώστης δεκάδων υποθέσεων διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου από τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, να απευθύνουν ερωτήσεις στους μάρτυρες που θα κληθούν, όπως ο ισχυρός άνδρας της Novartis, Κ. Φρουζής και ο Ν. Μανιαδάκης. Με λίγα λόγια, από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μεθόδευση, την οποία εντάσσουν στη συνολική προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου Novartis.

Keywords
Τυχαία Θέματα