Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας - Επισπεύδονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου

Στην κρίση της Ολομέλειας τίθεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις», με το οποίο επισπεύδονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου.

▶ Χρυσοχοΐδης: «Ο χρόνος μάς κυνηγά, γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται»

Κουτσούμπας: Tο νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με μεγαλύτερη καταστολή

Μιλώντας

στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για το άσυλο ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων», προειδοποιώντας πως η χώρα θα γεμίσει φυλακές και ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα.

Επίσης, σημείωσε πως οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι αθώες του αίματος για τα καραβάνια των ξεριζωμένων.

Επικριτικοί οι Αντώνης Μυλωνάκης και Φωτεινή Μπακαδήμα

Επικριτικοί για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, εμφανίστηκαν κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, οι ειδικοί αγορητές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, που κινήθηκαν, ωστόσο, σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο προστατεύει τους λαθρομετανάστες», ενώ η Φωτεινή Μπακοδήμα ότι «καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα αδύναμων και ταλαίπωρων προσφύγων».

«Το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά ενσωματώνει τρεις κοινοτικές οδηγίες, αντί να λύσει προβλήματα θα επιφέρει τεράστια ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Κεντρικής ή της Βόρειας Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Μυλωνάκης και συμπλήρωσε: «Άρα, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία λύση στο τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην πατρίδα μας. Το πνεύμα του είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία όλων των αλλοδαπών -είτε είναι πρόσφυγες είτε παράνομοι λαθρομετανάστες που εισβάλουν βίαια στη χώρα μας».

«Τα σύνορα της χώρας προστατεύονται βάσει του Συντάγματός μας και δεν μπορεί να αφήνουμε ελεύθερα να εισβάλουν στη χώρα μας λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Όσοι έρχονται μέσα θα εγκλωβίζονται και θα παραμένουν εδώ. Κανείς δεν θα φεύγει», υποστήριξε ο κ. Μυλωνάκης.

«Αυτό το νομοσχέδιο φέρνει μόνο δικαιώματα όσων εισβάλουν παράνομα στη χώρα μας. Μην τους φέρνετε μέσα στον κοινωνικό ιστό. Τον καταστρέφεται. Βάλτε τους σε ακατοίκητα νησιά και εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις πατρίδες τους», κατέληξε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης.

Κατά του νομοσχεδίου, αλλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το νομοσχέδιο αντί να διευκολύνει την κατάσταση κάνει ακριβώς το αντίθετο, βάζοντας αναρίθμητα εμπόδια, εξόχως γραφειοκρατικά, που παραβιάζουν και καταπατούν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακαδήμα και συμπλήρωσε: «Ακόμα και μετά τις βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των προσφύγων. Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι μια ανοιχτή Ευρώπη με ενεργοποιημένες ιδέες και ανθρώπους, μια Ευρώπη που κατανοεί το πρόβλημα και δεν χτίζει φράχτες και τείχη για αδύναμους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που πυροδοτούν την ανασφάλεια στο όνομα της ασφάλειας».

«Το νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας τους στην πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει, καταστρατηγώντας παράλληλα το ενωσιακό δίκαιο και δεν μπορεί παρά να το καταψηφίσουμε», κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.

ΝΔ

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες και καινοτόμες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο οποίος σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο, «ο κατακερματισμός διάσπαρτων διατάξεων αντικαθίσταται από σαφές, συνεκτικό και εύκολα προσβάσιμο νομικό πλαίσιο και το εν πολλοίς αδόμητο ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου διορθώνεται και δίνει τη θέση του σε ένα βελτιωμένο και αναδιαμορφωμένο σύστημα». «Επανασχεδιάζουμε ένα σύστημα σε αρμονία με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη που δεν διακηρύσσει απλά, αλλά σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Υιοθετούμε κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, ως προς το τι ισχύει στην ελληνική έννομη πράξη και πώς εφαρμόζεται στο πεδίο, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των αιτούντων άσυλο να κατανοήσουν ουσιαστικά τη διαδικασία, υπό την πίεση της δυσχερούς θέσης στην οποία περιέρχονται», είπε ο κ. Καππάτος και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο εξαλείφονται οι συνέπειες μίας νομοθέτησης που οδήγησε μεγάλο αριθμό αιτούντων σε μία μετέωρη κατάσταση. «Οι αργοί ρυθμοί, οι περίπλοκες διαδικασίες και η αναποτελεσματική διαχείριση λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την απαγκίστρωση των αιτούντων άσυλο από αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας», τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Αν νομίζουμε πως όσα συνέβησαν τα τελευταία 4,5 χρόνια είχαν σχέση με τον ανθρωπισμό, μάλλον ζούμε σε άλλο κόσμο». «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η ελληνική κοινωνία και η ανάγκη διατήρησης της συνοχής της», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ για να συμπληρώσει πως δεν μπορεί να προκύψει ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού όταν δίνεται η εντύπωση στον Έλληνα πολίτη ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση πάει να μετατρέψει το ζήτημα σε μεταναστευτικό, αν και η τεράστια πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται και η Ύπατη Αρμοστεία», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα αν οι χώρες του Βίζεγκραντ πουν ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και καλέσουν στη συνέχεια την Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της. «Είναι λάθος και αποδυναμώνει τη χώρα διεθνώς αυτή η στάση», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόσο για λόγους συμβολισμού όσο και για λόγους συντονισμού όπως και η ρητορική στελεχών της ΝΔ για εισβολείς, δεν βοηθούν στη διαχείριση του προβλήματος και αποτυπώνουν τη στάση της κυβέρνησης».

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια η ΝΔ και πολλοί βουλευτές της ΝΔ υποδαύλιζαν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε να κάνει αυτό που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, δηλαδή να εγκαταστήσει σε όλη τη χώρα δομές φιλοξενίας», τόνισε ο κ. Ψυχογιός και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χαλάρωση ούτε χάος όταν τηρείς το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά που λέμε. Και όταν βρίσκουμε δημάρχους απέναντί μας ή ομάδες ακροδεξιών, οι οποίες μάλιστα επιβάλλουν τη βούλησή τους και αποτρέπουν την εγκατάσταση προσφύγων, αυτό είναι κάτι το οποίο δυστυχώς πρέπει να αποκατασταθεί, διότι διαφορετικά θα πάμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και κανιβαλισμό που δεν αποτελεί αρχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας». Επίσης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση κωδικοποίηση, όπως λέει η κυβέρνηση, διότι δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις διατάξεις υποδοχής που ίσχυαν μέχρι τώρα, όλες τις διατάξεις για το άσυλο, όλες τις δικονομικές εγγυήσεις που ίσχυαν έως τώρα.

Κίνημα Αλλαγής

«Υπάρχει ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο δικαιϊκό, πολιτικό και πολιτιστικό κεκτημένο, που η χώρα μας δεν επιτρέπεται να παρακάμψει, εκτός και αν θέσει τον εαυτό της εκτός της κοινωνίας των πολιτισμένων εθνών. Είναι βασικές αρχές σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό ούτε αφορά μεμονωμένα τη χώρα μας, αλλά έχει πλανητική διάσταση. Οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων από χώρες υπανάπτυκτες ή υποανάπτυκτες, με προορισμό τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα έπρεπε να βρίσκεται μακριά από ιδεοληπτικές προκαταλήψεις κάθε απόχρωσης. Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το φαινόμενο της μαζικής άφιξης αλλοδαπών που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ενώ πολιτεία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα μέχρι σήμερα.

ΚΚΕ

«Μετατρέπετε με τερτίπια το προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Με μαζικό τρόπο θα χαρακτηρίζετε τους πρόσφυγες μετανάστες. Αυτό είναι εξοργιστικό, είναι άδικο και απάνθρωπο, αφού η ένταξη στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο για όσους έχουν προσφυγικό προφίλ», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και συμπλήρωσε ότι συνολικά η πολιτική της ΕΕ είναι εχθρική για πρόσφυγες και μετανάστες και συνένοχοι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αφού η προσφυγιά είναι παιδί των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παράλληλα, επέρριψε τεράστιες ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στα νησιά.

«Με το νομοσχέδιο πετάτε στα σκουπίδια τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης. Καταρτίζετε λίστα ασφαλούς χώρας και απελαύνονται μαζικά άνθρωποι σε κράτη που η ΕΕ και η Ελλάδα θα τα βαφτίζετε ασφαλή. Δηλαδή, εισάγετε διαδικασίες ταχείας απόρριψης και όχι ουσιαστικής εξέτασης των αιτήσεων. Αυτό είναι εφεύρημα της ΕΕ που νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, της επαναπροώθησης, της απέλασής τους σε αυτές τις χώρες», είπε η κ. Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι προωθείται η διοικητική κράτηση, δηλαδή η φυλάκιση που μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 18 μηνών χωρίς να έχουν κάνει τίποτα επιλήψιμο αυτοί οι άνθρωποι. «Τελικά, η φιλοξενία σε ανοιχτές δομές γίνεται εξαίρεση. Έτσι καταντάει, όταν μάλιστα το 70% είναι γυναικόπαιδα που θα φυλακίζονται», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε απάνθρωπες τις διατάξεις που θα μετατρέψουν τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα