Πούτιν: «Ελπίζω η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να μεταφερθεί σε μια ειρηνική δίοδο»

Θέση για τη διαμάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πήρε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την εκεχείρια που συνήφθη.Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τετάρτη (20/09) ότι «ελπίζει η επίλυση της σύγκρουσης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ να μπορέσει να μεταφερθεί σε μια ειρηνική δίοδο». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει…

Εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ύστερα από σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το μεσημέρι της Τετάρτης (20/09), ανακοινώθηκε εκεχειρία στην περιοχή. Αναλυτικά, οι Αρμένιοι του θύλακα

του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο εκεχειρίας που επετεύχθη με το Αζερμπαϊτζάν και τέθηκε σε ισχύ στις 12:00 [ώρα Ελλάδος], κατόπιν ρωσικής μεσολάβησης, την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε το Μπακού στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

«Συμφωνία συνήφθη για να αποσυρθούν εναπομείνασες μονάδες και στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας […] και για τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πρώτες συνομιλίες που αφορούν «στην επανένταξη» του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν θα διεξαχθούν την Πέμπτη (21/09) στην πόλη Γεβλάκ του Αζερμπαϊτζάν.

Ακόμα, σύμφωνα με τους αυτονομιστές και το Μπακού, η συμφωνία αυτή επετεύχθη κατόπιν μεσολάβησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από τα τέλη του 2020 και τον τερματισμό πολέμου έξι εβδομάδων, τον οποίο κέρδισε το Αζερμπαϊτζάν. Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι οι δυνάμεις του Ναγκόρνο0Καραμπάχ θα αφοπλιστούν και ότι εκεχειρία θα ετίθετο σε ισχύ στις 12:00 [ώρα Ελλάδας], λιγότερες από 24 ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν για να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του τον θύλακα.

«Οι στρατιωτικές μονάδες της Αρμενίας στην περιοχή του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και οι αρμενικές παράνομες Ένοπλες Ομάδες καταθέτουν τα όπλα, εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και τα φυλάκιά τους και αφοπλίζονται πλήρως», σημείωσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενο τους όρους της συμφωνίας. Σύμφωνα με το ίδιο, οι αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι δυνάμεις των αυτονομιστών «διαλύονται», ενώ «όλα τα όπλα και ο βαρύς εξοπλισμός» θα παραδοθούν.

Η Αρμενία είχε ανακοινώσει, προηγουμένως, ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν, την Τρίτη (19/09), οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Ελπίζω, Ναγκόρνο-Καραμπάχ,poutin, elpizo, nagkorno-karabach