Πότε και πώς ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, οι νέες εξελίξεις

Καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια ανοίγουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ποιο είναι το νέο σχέδιο. Δείτε πότε και πώς ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια και ποιες είναι οι νέες εξελίξεις.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια στις 25 Μαΐου αν και το αρχικό σχέδιο έχει ορίσει ως κομβική ημερομηνία την 1η Ιουνίου.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προετοιμασία

της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφέ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τελικά μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Εξετάζεται προφανώς αυτό το σενάριο, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

Το βασικό είναι ότι το νέο πλαίσιο για καφέ, μπαρ και εστιατόρια αναμένεται να προβλέπει:

Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών: Θα στηθούν περισσότερα τραπέζια, με αποστάσεις και δεν θα ζητηθούν περισσότερα δημοτικά τέλη. Τραπέζια θα βγουν και στους δρόμους

Μείωση των δημοτικών τελών: Το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται για όσα καταστήματα δεν μπορούν να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.

Όπως είναι αναμενόμενο θα τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.

Τζαμαρίες: Φαίνεται ότι τα μαγαζιά που θα βγάλουν τις τζαμαρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο για τραπέζια. Στόχος είναι να υάρχει αερισμός και δεν λειτουργεί ο κλιματισμός. 

Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

-Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο πεζοδρομέσεων. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, είναι και της Λεωφόρου Νίκης για ορισμένα ή για όλα τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν παραπάνω χώρο τα καταστήματα εστίασης και καφέ που θα λειτουργήσουν με περιορισμούς και μόνο σε εξωτερικούς χώρους .

Για το θέμα υπήρξε επιστολή της Ένωσης για τα δικαιώματα των Πεζών προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης:

«Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ξέραμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ζούμε σε μια πόλη που η καθημερινότητα των πεζών είναι «δύσκολη». Τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα, κατεστραμμένα πεζοδρόμια και οδοστρώματα, σκουπίδια και σβησμένες διαβάσεις, επιθετικές και ετσιθελικές ιδιοποιήσεις του δημόσιου χώρου από διάφορα συμφέροντα κάνουν την καθημερινή κίνηση των πολιτών μια μικρή περιπέτεια που κατά περίπτωση μπορεί να έχει και ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις με μορφή μικρών ή μεγάλων ατυχημάτων. Άπειρες φωτογραφίες και σχόλια στα κοινωνικά μέσα, σφυγμομετρήσεις, διαμαρτυρίες, πιστοποιούν τα παραπάνω. Για διάφορους λόγους, η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, είναι εξαιρετικά πίσω στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών και ρυθμίσεων βιώσιμης κινητικότητας (πεζοδρόμους, ποδηλατοδρόμους, ΜΜΜ, περιορισμούς της κίνησης και της ταχύτητας των οχημάτων και άλλα).

Με την επέλαση του κορωνοϊού COVID-19 και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, η κατάσταση εδώ και δύο μήνες όπως γνωρίζετε άλλαξε. Οι δρόμοι ερήμωσαν, ελάχιστοι άνθρωποι και αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν και προσαρμόστηκαν στην νέα κατάσταση. Πολλές συνήθειες άλλαξαν αναγκαστικά όπως η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, η ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και το τηλεμπόριο, μειώνοντας δραστικά την ανάγκη μετακινήσεων.

Πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις την περίοδο αυτή πήραν μέτρα (κατ’ αρχήν προσωρινού χαρακτήρα) για να διευκολύνουν την κίνηση των πεζών και των ποδηλάτων στους δημόσιους χώρους, αποσκοπώντας όμως και στην διατήρηση τους και την επόμενη μέρα μετά την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς συνειδητοποιούσαν ότι αυτή δεν θα έπρεπε να είναι ίδια με την προηγούμενη.

Ήδη στην χώρα μας επιστρέφουμε σταδιακά και μερικά στην κανονικότητα, καταστήματα ανοίγουν, η κυκλοφορία αυξάνεται, ενώ τα ίδια λίγο-πολύ συμβαίνουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο η έκτακτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται ,και υπάρχει έντονη ανάγκη για δυνατότητες δραστηριοτήτων ήπιας άλλα ταυτόχρονα ασφαλούς αναψυχής του πληθυσμού. Αυτό δεν πρέπει να γίνει με αποκλεισμό της κίνησης στους δημόσιους χώρους, αλλά αντίθετα με την διάθεση στους πολίτες περισσότερων δημόσιων χώρων. Προς την κατεύθυνση αυτή, πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις με την μερική έστω επιστροφή αυτή στην κανονικότητα, επωφελούμενες των νέων συνηθειών του πληθυσμού, ξεκίνησαν ή συνέχισαν να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού της κίνησης των αυτοκίνητων και προώθησης όλων των φιλικών στους πεζούς και ποδηλάτες τρόπων μετακίνησης: πεζή, ποδήλατο, και μειωμένη ασφαλή χρήση ΜΜΜ, με αύξηση των διαθέσιμων δημόσιων χώρων Τέτοια παραδείγματα αφορούν:

Αφαίρεση χώρου (λωρίδες στάθμευσης παρά την οδό και λωρίδες κίνησης) από τα Ι.Χ. και προσθήκη τους στο πεζοδρόμιο για να μπορούν να τηρούνται αποστάσεις social distancing κατά το περπάτημα και την αναμονή στα φανάρια.

Δημιουργία χώρων πάρκινγκ σε αντιστάθμισμα των παραπάνω.

Πεζοδρόμηση κέντρου πόλης ώστε να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι αναψυχής και περιπάτου για τις ευπαθείς ομάδες με διάφορα ονόματα (Health Corridors, Open Streets), στο πλαίσιο του branding κάθε πόλης, καλώντας των κόσμο να συρρέει σε αυτούς με έναν τρόπο ώστε να μην θυμίζουν φιέστα και χωρίς να επιβάλλουν άσχημους συνειρμούς σχετιζόμενους με την επιδημία. Στόχος η αύξηση της σωματικής άσκησης, και η μείωση των επιπέδων ρύπανσης και ηχορύπανσης, με κρίσιμα ευεργετικές συνέπειες στην υγεία μας.,

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παραχωρήθηκε στις καφετέριες το προσωρινό δικαίωμα να απλώσουν τα τραπέζια τους σε τμήματα του νέου αυτού χώρου, σε συμμόρφωση με τους κανόνες του social distancing..., μέτρο που στην Θεσσαλονίκη θα πρέπει να εφαρμοσθεί με μεγάλη προσοχή.

Μετατροπή τοπικών οδών σε ήπιας και μικτής κυκλοφορίας.

Έργα διαπλάτυνσης πεζοδρομίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα