Πώς θα γίνεται το έκτακτο lockdown στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξηγεί πώς θα γίνονται τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι στη χώρα.

Τον τρόπο που θα επιβάλλεται έκτακτο lockdown σε περιοχή της Ελλάδας εφόσον διαπιστωθούν σε αυτή πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού περιέγραψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας

στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τη χαλάρωση των μέτρων. 

Περιγράφοντας τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις μετακινήσεις, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί ο διαχωρισμός σε «πράσινα» και «κόκκινα» αεροδρόμια ανάλογα με τη διασπορά του ιού: «Στις κόκκινες χώρες τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά» όπως εξήγησε ο κ. Γώγος σημειώνοντας ότι γίνεται «πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος σε αυτούς που έρχονται από τα κόκκινα αεροδρόμια».

Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι «μπορεί να μην έχουμε ελέγχους μια φορά στις 10 πτήσεις, αλλά συνεχείς ελέγχους». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε βρει τη χρυσή τομή ακόμη» καθώς πρόκειται για «μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα».

«Το βασικό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι» υπογράμμισε.

Τα τρία στάδια του lockdown

Αναφερόμενος στην περίπτωση επιβολής «τοπικής» καραντίνας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «εάν είναι επιδημιολογικά σημαντική» η παρουσία κρουσμάτων.

«Η παρουσία δύο, τριών ή τεσσάρων κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει», σε μια σειρά μέτρων, όπως ανέφερε.

Το πρώτο είναι η καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο.Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων.Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε καραντίνα ένα ολόκληρο νησί, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε μάλλον απίθανο να συμβεί.

«Δεν νομίζω να φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο εάν τηρηθούν όλα αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», τόνισε.

Προειδοποιήσεις για τήρηση των μέτρων

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις εικόνες συνωστισμού, όπως αυτές στο beach bar της Μυκόνου, ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων φέτος το καλοκαίρι.

«Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων», είπε.

«Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και άσχημες για τον τουρισμό», πρόσθεσε.

Κάλεσε, επίσης, «να προετοιμαστούμε σωστά για την είσοδο των τουριστών με μια συμπεριφορά που θα δουν κι αυτοί» και σημείωσε ότι δεν μπορούμε αυτό το καλοκαίρι να «είμαστε στριμωγμένοι σε μπαρ και να χορεύουμε».

«Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Φίλοι μού είπαν ότι οι μάσκες αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα ΜΜΜ κάποιοι δεν φορούν» υπογράμμισε.

«Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό», κατέληξε.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 9 νέα κρούσματα, με το σύνολο των περιστατικών του ιού να φτάνει τα 3.058. Οι θάνατοι ανήλθαν στους 183.

Keywords
Τυχαία Θέματα