Πολυτεχνείο: Μεγαλειώδης η πορεία μνήμης - Συγκίνηση και μαζικότητα

Λαοθάλασσα απέτισε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου.Συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 48 χρόνια από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδήλωσαν, ενώ η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν συγκλονιστική. Η…

Λίγο πριν τις 17:00, έφτασε μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Έξω από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και σε πλείστα

σημεία του κέντρου της Αθήνα, παρατάχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», καθώς και με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι διαδηλωτές τους στρατευμένους οι οποίοι συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Από το Πολυτεχνείο ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός», γράφει το πανό των στρατευμένων.

Ενθουσιώδης ήταν και η καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Γύρω στις 6:30, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και τις καταθέσεις στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολούθησαν τα μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, των φοιτητών.

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Ο αγώνας συνεχίζεται για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ οι συμμετέχοντες κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν, δυτικά, μέσω της οδού Τσιμισκή, όπου διαδήλωσαν μπροστά από το κτήριο όπου βρίσκεται το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών ακολουθούσε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος της πορείας βρίσκονταν διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο.

Η αστυνομία από νωρίς το απόγεμα διέκοψε σταδιακά την κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς Εγνατία, Αγγελάκη, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε κομβικά σημεία για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων.

Νωρίτερα στην πρωτεύουσα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Από το πρωί οι χώροι του Πολυτεχνείου ήταν ανοιχτοί και έγιναν καταθέσεις στεφάνων, με απλούς πολίτες να αφήνουν λουλούδια στο χώρο πίσω από την ιστορική πύλη του ιδρύματος που έριξε το άρμα AMX-30 που είχαν στείλει οι χουντικές Αρχές μαζί με πολλά ακόμη και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, για να καταστείλει την φοιτητική εξέγερση.

Όπως κάθε χρόνο, εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης. Ανάμεσα τους γονείς με τα παιδιά τους, τα οποία άφησαν λίγα λουλούδια στο μνημείο.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι άδειασαν οι χώροι του ΕΜΠ από τον κόσμο και έκλεισαν οι πύλες του ιστορικού χώρου, ενώ έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη μαζική, συγκινητική πορεία για τη φοιτητική εξέγερση του 1973.

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας».

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά. Της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και προσέθεσε:

«Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυτεχνείου, Μεγαλειώδης, - Συγκίνηση,polytechneiou, megaleiodis, - sygkinisi