Πέτσας: Η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρότερα μέτρα, αν χρειαστεί

Οι δηλώσεις του Στ. Πέτσα ενόψει της μερικής άρσης του lockdown αύριο. Τι είπε για μάσκες, μέτρα, τουρισμό.

Για την πορεία προς τη «νέα καθημερινότητα» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγες ώρες πριν το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα πηγαίνουμε βήμα βήμα. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι πηγαίνουν και αυτοί βήμα βήμα με βάση τα στοιχεία. Θα πηγαίνουμε πολύ προσεκτικά», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. Για αυτό επιλέχθηκε

μάλιστα «το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Θα βλέπουμε πώς εξελίσσεται ανά εβδομάδα η κατάσταση και θα αποφασίζουμε για το επόμενο βήμα. Αν χρειαστεί να σταματήσουμε ένα βήμα θα το εξετάσουμε. Αν χρειαστεί να πάρουμε αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, και αυτό θα το εξετάσουμε. Θα πηγαίνουμε σταδιακά», επανέλαβε.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι πήραμε όλα αυτά τα μέτρα -και είμαστε σήμερα μία μέρα πριν την άρση του lock down- για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, όχι για να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ο φόβος είναι τώρα ο εχθρός. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε όλα τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και προστασία: Να συνεχίσουμε το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να μην κάνουμε χειραψίες, να κρατάμε τις αποστάσεις. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να μας συντροφεύουν και την επόμενη ημέρα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για τη χρήση μάσκας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική μνεία στη μάσκα, μιλώντας για την «επόμενη ημέρα».

Όπως είπε: «είναι υποχρεωτική για το κοινό σε πολύ συγκεκριμένα σημεία: Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, τους ανελκυστήρες και σε ό,τι σχετίζεται με την Υγεία, νοσοκομεία, ιατρεία κ.α.» ενώ «για άλλα μέρη υπάρχει "αυστηρή σύσταση"», διευκρίνισε.

Σε κάθε περίπτωση «η χρήση μάσκας είναι συμπληρωματικό μέτρο. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών ή την τήρηση της απόστασης».

Πρόσθεσε δε πως «στους λίγους, που θα είναι παραβατικοί, φυσικά θα πρέπει να επιβάλλει το πρόστιμο. Γιατί οι υπόλοιποι δεν είναι κορόιδα».

Για τις μετακινήσεις από αύριο

Σε συνέχεια της συζήτησης για το πλαίσιο μέτρων που εφαρμόζεται από τη Δευτέρα ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που μπορεί να είναι σε ένα αυτοκίνητο, υπάρχει μία ευελιξία από την αρχή, από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, από τις 23 Μαρτίου, όσον αφορά τις οικογένειες. Για περισσότερα από τέσσερα άτομα στο αυτοκίνητο, όμως, είναι δύσκολο να υπάρχει παράκαμψη από τη γενική κατευθυντήρια γραμμή».

«Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι, να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να πάμε κάπου αλλού», ξεκαθάρισε. «Είμαστε στη φάση που κινούμαστε κοντά στην περιοχή μας για τη δουλειά μας, για να προμηθευτούμε βασικά είδη, για να κάνουμε μια κοντινή βόλτα, με προσοχή».

Για τα μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό πως αυτά «θα αίρονται σταδιακά, σε μεταγενέστερο στάδιο απ’ ό,τι θα αίρονται οι περιορισμοί», ενώ έδωσε και ένα παράδειγμα: «Μέσα στον Μάιο έχουμε πει, ήδη, ότι θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας, αλλά η στήριξη θα συνεχιστεί. Κι αυτό γιατί οι κλάδοι που θα ανοίξουν δεν θα έχουν απότομα τον τζίρο που είχαν πριν από τον Φεβρουάριο. Αλλά και γιατί θα χρειαστεί λίγος χρόνος, προκειμένου η επιχείρηση να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Επομένως, θα συνεχιστεί η στήριξη, είτε αφορά απευθείας ενισχύσεις, είτε αφορά τη διευκόλυνση σε φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είτε την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Τέλος, αναφορικά με τον τουρισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σημασία δεν έχει μόνο το «να δοθεί μία διοικητική εντολή ότι μπορείτε να ανοίξετε, αλλά να πειστεί ο επιχειρηματίας ότι αφού θα ανοίξει, θα έχει τζίρο». «Γιατί αν δεν πειστεί ότι θα έχει τζίρο», συνέχισε, «δεν θα προσλάβει το προσωπικό που θα προσλάμβανε ούτε θα κάνει την ανακαίνιση που είχε σχεδιάσει». «Για να έχει, όμως τζίρο, θα πρέπει να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των μεταφορών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, και σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, τα πράγματα είναι πιο απλά. Όμως, «το ζήτημα του εξωτερικού τουρισμού συνδέεται άμεσα με τις αερομεταφορές. Περιμένουμε την Κομισιόν, στα μέσα Μαΐου, να δώσει ένα κοινοτικό πλαίσιο, ώστε να μην έχουμε εθνικές πολιτικές που μπορεί να δώσουν λανθασμένα το μήνυμα, ότι η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζεται παντού το ίδιο». «Και η ελευθερία των προσώπων να μην υποστεί ένα πλήγμα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, από όσο ενδεχομένως χρειαζόταν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα