Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ερευνητές παράγουν δωρεάν ιατρικό εξοπλισμό

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παράγουν και διαθέτουν δωρεάν ιατρικό εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στο Πανεπιστημίο Θεσσαλίας οι ερευνητές παράγουν και διαθέτουν δωρεάν ιατρικό εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επιστήμονες από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, συνεργάζονται με στόχο την παραγωγή αναλωσίμων υλικών πρώτης ανάγκης, που είναι αναγκαία για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό στα

νοσοκομεία.

Ο ιατρικός εξοπλισμός που παράγουν πρόκειται για προστατευτικές ασπίδες προσώπου (faceshields) για όλο το βασικό και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Επίσης, βαλβίδες αναπνευστικών συσκευών αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, για φίλτρα αναπνευστικών συσκευών, καθώς επίσης για «hands free» λαβές, σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής. Σύντομα οι πρώτες ποσότητες των παραπάνω ειδών, θα παραδοθούν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας.

Την πρωτοβουλία είχαν η ερευνητική ομάδα του TED3D (Ελένη Ρηγάκη και Ηλίας Φρυτζαλάς), ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Σαχαρίδης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι ερευνητές έκαναν αυτοψία στα νοσοκομεία, μελέτησαν και κατέγραψαν τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, εξέτασαν τι χρειάζεται για την προστασία γιατρών και εργαζόμενων, καθώς και την περίθαλψη των ασθενών. Ταυτόχρονα, μελέτησαν τα παραδείγματα άλλων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό καθώς και τη διεθνή βιβλιογραφία που αφορά την παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία συμβάλλουν στη μάχη κατά της μετάδοσης της νόσου Covid-19.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής των τελικών ειδών θα καλυφθούν από τους ίδιους.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα