Remdesivir: Ελπίδες δίνει το φάρμακο κατά του Έμπολα

Στη Γερμανία το φάρμακο κατά του Έμπολα «Remdesivir», δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ελπίδες για την θεραπεία του κορονοϊού δίνει το φάρμακο κατά του Έμπολα, «Remdesivir», αναφέρουν επιστήμονες στη Γερμανία. Συγκεκριμένα ο διευθυντής της Κλινικής του Μονάχου Σβάμπινγκ, Κλέμενς Βέντνερ, στην οποία διεξάγονται μελέτες, το χαρακτηρίζει «φάρο ελπίδας».

«Σε ορισμένους ασθενείς, έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Το σκεύασμα θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για ασθενείς με ελαφρά έως βαριά συμπτώματα

κορονοϊού», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο καθηγητής Κλέμενς Βέντνερ.

Επιπλέον, η εν λόγω κλινική αποτελεί ένα από τα τρία κέντρα δοκιμών, στα οποία διεξάγεται η αποκαλούμενη «φάση 3 της έρευνας» με 1.000 ασθενείς. Τα άλλα δύο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμβούργου-Έπεντορφ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ. Ακόμη, στην Κίνα γίνονται δοκιμές εδώ και μερικές βδομάδες με το φάρμακο «Remdesivir». Παρόλα αυτά, δοκιμές διεξάγονται και με άλλα φάρμακα, όπως το «Kaletra» που είναι κατά του HIV. Ο καθηγητής Κλέμενς Βέντνερ όμως δηλώνει πως «είχαν αποτελέσματα μόνο σε μεμονωμένα άτομα, ποτέ σε μεγαλύτερες ομάδες δοκιμών».

«Πράσινο φως» και από Έλληνες επιστήμονες

Ο Γιώργος Κόκοτος είναι Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο «remdesivir» αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές λοιπόν, έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα, ενώ αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου.

Παρόλα αυτά, το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο «remdesivir» δεν έχει πάρει ποτέ άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, αν και η αποτελεσματικότητά του δεν αποδείχθηκε καλή, οι μελέτες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους.

Επιπλέον, έχει επιδείξει επιτυχημένη δράση σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι κορονοϊοί και μοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα