Πανελλήνιες 2020: Αντίστροφη μέτρηση για την Έκθεση

Οι Πανελλήνιες 2020 ξεκινάνε την Δευτέρα 15 Ιουνίου, με πρώτο μάθημα την Έκθεση.

Στις Πανελλήνιες 2020 το πρώτο μάθημα που θα εξεταστεί την Δευτέρα 15 Ιουνίου είναι η Έκθεση.

Με αφορμή λοιπόν, την έναρξη των Πανελληνίων 2020 ακολοθούν ορισμένες ειδικές επισημάνσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα εξεταστούν.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

-Διαβάζετε

προσεκτικά μέχρι την τελεία όλη την εκφώνηση της κάθε άσκησης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ προσοχή στην υπέρβαση του ορίου λέξεων και όσα έχουμε τονίσει ότι απαγορεύονται όπως ενδεικτικά: τα σχόλια, η χρήση Ά ενικού, Ά πληθυντικού προσώπου, οι ερωτήσεις, οι επαναλήψεις, τα παραδείγματα καθώς και όλα όσα έχουμε τονίσει όλη τη χρονιά.

-Γράφω καθαρά και ευανάγνωστα

-Διαχωρίζω ευκρινώς τις ασκήσεις μου και αφήνω ένα λογικό περιθώριο ανάμεσα τους

-Δεν αρχίζω ποτέ με την ανάπτυξη της έκθεσης γιατί η προσεκτική μελέτη του κειμένου θα μου δώσει ιδέες και θα προσανατολίσει τον εγκέφαλό μου στην αντίστοιχη επιχειρηματολογία.

-Χωρίζω ευδιάκριτα τις παραγράφους

-Σηματοδοτώ καθαρά την άσκηση Β1, Β2, Γ και είμαι διπλά προσεκτικός όταν αλλάζω τη σειρά των απαντήσεων στο τετράδιο μου

-Δεν ξεχνώ να μεταφέρω πιθανές απαντήσεις όπως κάποια συνώνυμα, αντώνυμα - που έχω σημειώσει στο κείμενο, στο τετράδιο μου.

-Αν δυσκολεύεσαι σε οποιαδήποτε άσκηση, δεν μένεις προσκολλημένος πολλή ώρα γιατί σου τρώει χρόνο και σε στρεσάρει. Εξετάζεις την επόμενη, αλλά σημειώνεις ότι πρέπει να την επανεξετάσεις.

-Τα συνώνυμα μην τα αντιμετωπίζετε σαν γυμνή λέξη αλλά να ελέγχετε τη θέση τους μέσα στο κείμενο. Αν την εντάξετε γόνιμα στο λόγο θα σας βγουν πιο αβίαστα. Μην γράφετε δύο συνώνυμα, αν δεν το ζητάει η άσκηση.

-Οφείλουμε να τεκμηριώνουμε κάθε απάντησή μας Π.χ. τον τρόπο ανάπτυξης παραγράφου, τον τρόπο πειθούς κ.τ.λ.

-Δεν ξεχνάμε την κατάδειξη χωρίου μέσα από το κείμενο που επιβεβαιώνει στοιχεία που αναγνωρίζουμε π.χ. Στην αναγνώριση γραμματειακού είδους κειμένου.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

-Θα ήταν πολύ λειτουργικό να κάνετε σχεδιάγραμμα στο πρόχειρο
Μην ξεχνάτε τα χαρακτηριστικά του επικοινωνιακού πλαισίου, της έκθεσης. Π.χ. Μην αφήνετε τον τίτλο για το τέλος στο άρθρο. Μη λησμονείτε την αποφώνηση (στην εισήγηση και την επιστολή)

-Προσπαθήστε ν’ αναπτύξετε συμμετρικά τα δύο ζητούμενα του θέματος.

-Να αναπτύσσετε τα ζητούμενα με τη σειρά που δίνονται στη διατύπωση του θέματος

-Να μεταβαίνετε ομαλά από την μία παράγραφο στην άλλη, αξιοποιώντας τις διαρθρωτικές λέξεις - εκφράσεις που έχετε μάθει.

-Ελαχιστοποιήστε ξενικούς και απλοϊκούς όρους

-Τεκμηριώστε κάθε θέσης σας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έστω και αν ενδομύχως διαφωνούμε με το δεδομένο ενός θέματος, εμείς δεν το αμφισβητούμε στην ανάπτυξη μας, ούτε το υπεραναλύουμε

-Μην χρησιμοποιείτε αστερίσκο (*) για να προσθέσετε στοιχεία

-Μην αποπροσανατολίζεστε από το ζητούμενο π.χ., αν δίνετε προτάσεις αντιμετώπισης ενός φαινομένου μην παλινδρομείτε στα αίτια που το γέννησαν γιατί υπάρχει κίνδυνος παρέκκλισης από το θέμα.

-Όταν ένα θέμα έκθεσης μοιάζει να έχει μόνο ένα ζητούμενο, εσείς ανιχνεύετε και κάποιο άλλο που υποκρύπτεται.

-Αποφεύγουμε επαναλήψεις όρων αλλά και νοημάτων που αποδυναμώνουν την επιχειρηματολογία μας.

-Αποφεύγουμε πλατειασμούς και μακροπερίοδο λόγο, που οδηγούν σε ασάφειες και κουράζουν.

-Μην υιοθετείτε καυστικό ύφος.

-Το θέμα της έκθεσης όσο και αν σας φανεί στην αρχή απροσδόκητο και ιδιόμορφο, θα το παλέψετε πεισματικά και θα το καταφέρετε αν ακολουθήσετε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε.

-Αν νιώσεις ότι δεν θυμάσαι τίποτα, μην πανικοβληθείς. Δεν χάνεται τίποτα που έχει καταχωριστεί σωστά στον εγκέφαλό σου. Γι’ αυτό προσπάθησε στις επαναλήψεις σου να ελέγχεις κάθε λεπτομέρεια.

-Δεν αφήνω κανένα ερώτημα αναπάντητο.

-Προσοχή! Δεν δίνουμε κανένα προσωπικό μας στοιχείο π.χ. Υπογραφή στην αποφώνηση της επιστολής.

-Προσπαθούμε να μας μείνουν τρία λεπτά ώστε να διορθώσουμε το γραπτό μας από την αρχή ώστε να αποφύγουμε λάθη απροσεξίας

Γενικώς, προσπαθήστε να είστε προσηλωμένοι στο γραπτό σας. Κάνετε μόνο θετικές σκέψεις. Όσοι είναι δίπλα σας ουσιαστικά και όχι υποκριτικά θα το κάνουν και μετά τις πανελλήνιες ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ολοκληρώνοντας την αρχική αλληγορία μας, θα είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε το δικό σας πνευματικό ‘‘μωρό’’ και τότε, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι μια μοναδική εμπειρία, που άξιζε τον κόπο και κάθε μορφή θυσίας που καταβάλατε και φυσικά μην ξεχνάτε: «Δεν είστε μόνο σας σε όλη αυτή τη διαδικασία…».

Το iEidiseis.gr σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΡΟΜΒΟΣ σας ενημερώνει έγκαιρα για όλα τα θέματα και τις απαντήσεις των Πανελληνίων 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανελλήνιες 2020, Αντίστροφη, Έκθεση,panellinies 2020, antistrofi, ekthesi