Τουρισμός: Πότε και για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα - Τι ισχύει για αεροδρόμια και λιμάνια

Τι θα ισχύσει για διεθνείς πτήσεις, λιμάνια και για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα. Όλες οι ανακοινώσεις ενόψει του «restart» στον τουρισμό.

Αναλυτικές πληροφορίες για το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων εξέδωσε την Παρασκευή (12/6) το Υπουργείο Τουρισμού, στη διάρκεια ενημέρωσης για την «επαναλειτουργία» του τουρισμού, εν μέσω πανδημίας.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, περιλαμβάνει τόσο τις ημερομηνίες - ορόσημα για την «επανεκκίνηση», όσο και μέτρα προληπτικού ελέγχου, ενώ επισημάνθηκε πως η εκτίμηση επιδημιολογικών δεδομένων από τις αρχές ενδέχεται να

επιφέρει τροποποιήσεις του. Πλαισιώθηκε, μάλιστα, από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής χώρας από τον κορονοϊό.

Από τις 15 Ιουνίου

Η ενημέρωση του Χάρη Θεοχάρη ξεκίνησε με την ανακοίνωση πως από 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία επίσης «ανοίγουν» αλλά μόνο για «essential travel», δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Παράλληλα, διατηρείται η απαγόρευση για τη Μ.Βρετανία και για την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας).

Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, εξάλλου, ανακοινώθηκε πως επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση από τις παρακάτω χώρες:

Ιταλία,Ισπανία,Ολλανδία,Μ.Βρετανία,Τουρκία,Αλβανίακαι Βόρεια Μακεδονία.

Αναφορικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, έγινε γνωστό πως απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε είτε ιδιωτικά είτε επαγγελματικά σκάφη, να μπορούν να έρθουν στη χώρα και να μείνει το πλήρωμα σε καραντίνα.

Ως προς τις χερσαίες αφίξεις, ανακοινώθηκε πως από 15 έως 30 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Β.Μακεδονία, πλην των «απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων». Αντίθετα, θα ανοίξουν τα σύνορά με Βουλγαρία και με αυτόν τον τρόπο - όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης κατά την παρουσίαση του σχεδίου - ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει.

Από 1η Ιουλίου και μετά

Στην επόμενη φάση οι μετακινήσεις προς την Ελλάδα απελευθερώνονται σημαντικά.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός «από 1 Ιουλίου και μετά έχουμε στις διεθνείς πτήσεις, αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στη νησιωτική χώρα».  Συγχρόνως, «θα γίνει συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί».

Από 1 Ιουλίου ανακοινώθηκε πως θα ακολουθήσει, επίσης, άρση περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία - «εφόσον είναι καλά τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Τα δεδομένα για την Τουρκία θα επανεξεταστούν έως τις 30 Ιουνίου, στο ίδιο πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις χθες στη γειτονική μας χώρα ανακοινώθηκαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα του ιού.

Επιπλέον, από 1η Ιουλίου θα επιτρέπεται πλήρως, πλέον, ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης σχετικά, «με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα».

Τα σημεία εισόδου

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, όλα τα αεροδρόμια ανοίγουν από 1 Ιουλίου, χωρίς εξαίρεση.

Αναφορικά με τα σημεία εισόδου των οδικών συνδέσεων, «μιλάμε για 7 σημεία οδικών συνδέσεων που θα ενεργοποιηθούν: η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές και οι Κήποι».

Όσον άφορα τα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, «εκεί έχουμε τα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας , του Ηρακλείου, του Βόλου, του Κατάκολου και το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και τέλος υπάρχουν οι δύο συνδέσεις της χώρας για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το εξωτερικό, το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας», κατά τον υπουργό.

Μέτρα Προληπτικού Ελέγχου

Μιλώντας, τέλος, για τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, ο κ.Θεοχάρης είπε ότι «όσον αφορά τις αφίξεις από 15/6 μέχρι 30/6: Όσα αεροδρόμια είναι εκτός λίστας EASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια των πτήσεων, εκεί θα έχουμε δειγματοληπτικά τεστ - γιατί υπενθυμίζω ότι είναι αεροδρόμια που βρίσκονται σε σχετικά ασφαλείς περιοχές - και μια πρώτη μέρα μέχρι να πάρει κάποιος το αποτέλεσμα θα υπάρχει ένας σχετικός αυτοπεριορισμός στο ξενοδοχείο, που έχει επιλέξει να πάει ο ταξιδιώτης.

Θα επιβάλλεται 14 μέρες καραντίνα για κάθε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό.

Ο ταξιδιώτης που έρχεται από τις πιο δύσκολες χώρες και από τα αεροδρόμια που είναι στη λίστα της EASA ο αυτοπεριορισμός θα πρέπει να είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για μια νύχτα μέχρι να παρθεί το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου και στην περίπτωση που υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί κάποιος να προχωρήσει στον προορισμό τον οποίο έχει αποφασίσει να πάει».

Εν συνεχεία, από 1 Ιουλίου, «όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό» είπε ο κ. Θεοχάρης.

«Στις επόμενες μέρες θα γίνει η ολοκλήρωση των καταλόγων. Προχωράμε με προσεκτικά βήματα χωρίς να κάνουμε πίσω ούτε στην ασφάλεια, ούτε στο άνοιγμα του τουρισμού», κατέληξε ο ίδιος. 

Αναλυτικά η παρουσίαση του σχεδίου του Υπ. Τουρισμού εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός, Πότε,tourismos, pote