Κατασκοπευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες: Πώς η Κίνα στρατολογεί Ευρωπαίους πολιτικούς

Αποκαλυπτικά στοιχεία στη δημοσιότητα από τους Financial Times, το Spiegel και τη Monde.Μια νέα υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας έρχεται στο φως από μια σύμπραξη διεθνών ΜΜΕ. Η έρευνα αποκαλύπτει τις υπόγειες επιχειρήσεις της Κίνας ώστε να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή πολιτική προς όφελός της.…

«Οι μυστικές υπηρεσίες της

Κίνας (MSS) εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να διαμορφώσουν την πολιτική και την παγκόσμια συζήτηση. Η στρατολόγηση και η χειραγώγηση ακαδημαϊκών, πολιτικών, ηγετών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και πολιτικών, όπως δείχνει αυτή η υπόθεση, είναι μέρος αυτού του σχεδίου», δήλωσε ο Άλεξ Τζοσκ, σύμβουλος στο McGrathNicol και συγγραφέας του «Spies and Lies», ενός γνωστού βιβλίου για τη δράση της MSS.

«Τα μηνύματα αντικατοπτρίζουν την εμμονή της MSS με τις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Ντένις Γουάιλντερ, βετεράνος αναλυτής της CIA για την Κίνα, ο οποίος τώρα διδάσκει στο Πανεπιστημίο της Τζορτζτάουν. Από την πλευρά του, ο Πίτερ Μάτις, πρώην αναλυτής αντικατασκοπείας της CIA, ανέφερε πως η υπόθεση αντανακλά και ένα χαρακτηριστικό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφορίων: Τον τρόπο με τον οποίο η MSS δίνει αυτονομία στα περιφερειακά της τμήματα.

«Αυτή η υπόθεση δείχνει πως το Πεκίνο και η MSS παρέχουν την κατεύθυνση, αλλά οι αξιωματικοί πληροφοριών και οι κατά τόπους πράκτορες συνεργάζονται για το τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι», τόνισε ο Μάτις, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του Think Tank, JamesTown.

Πρώην πράκτορας της CIA, με εμπειρία στην Ευρώπη, υπογράμμισε πως οι αξιωματικοί της MSS επικεντρώνονται στην στρατολόγηση πολιτικών χαμηλότερης βαθμίδας, οι οποίοι ωστόσο τρέφουν εξ αρχής μια «συμπάθεια» προς την Κίνα και έχουν επαφές με ανώτερους αξιωματούχους. Συζητούν τακτικά μαζί τους ευαίσθητα θέματα και στη συνέχεια μοιράζονται με την MSS ό,τι έχουν σταχυολογήσει.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο επίκεντρο της μυστικών υπηρεσιών της Κίνας και όχι τυχαία. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της ΕΕ, καθώς σε αυτή εδρεύουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Κομισιόν και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει πρώην πράκτορας της CIA, οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιούν περισσότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, καθώς οι κίνδυνοι σύλληψης των εμπλεκόμενων φαίνεται πως είναι πολύ μικρότεροι από ό,τι στις ΗΠΑ.

Ο Φρανκ Κρέιλμαν, στέλεχος του ακροδεξιού φλαμανδικού εθνικιστικού κινήματος του Βελγίου από το 1977, υπηρέτησε στην ομοσπονδιακή Γερουσία από το 1999 έως το 2007 και ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του φλαμανδικού κοινοβουλίου. Μετά τις αποκαλύψεις για συνεργασία με την Κίνα ανακοινώθηκε από τον Τομ Βαν Γκρίκεν, επικεφαλής του Vlaams Belang, πως θα διαγραφεί καθώς «οι ενέργειές του βαίνουν ενάντια στον σκοπό και την ουσία του κόμματός μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα