Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές: Πότε θα πληρωθούν, ποιοι θα έχουν αύξηση και ποιοι κέρδος

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει μεγάλες μειώσεις για όσους πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, τη θέσπιση της μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, την καταβολή αυξήσεων στους δικαιούχους περίπου 300.000 επικουρικών συντάξεων, αλλά και την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων για όσους έχουν περισσότερα από 33 χρόνια ασφάλισης.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές

αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο επίσημα και η πληρωμή τους τοποθετείται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Δηλαδή αναμένεται να πληρωθούν από Μάρτιο.

Δεδομένο θεωρείται ότι καταργείται η 13η σύνταξη, ενώ όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα που είχαν δοθεί στους συνταξιούχους ως 13η σύνταξη και δεν θα ξαναδοθεί.

Πέρυσι διατέθηκαν περισσότερα από 830 εκατ. ευρώ μόνο για την εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων και φέτος με περίπου το ίδιο ποσό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται.

Επί της ουσίας θα υπάρξει αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και θα γίνει απαναφορά στο σύστημα με τις ασφαλιστικές κλάσεις.

Οι εισφορές αυτές θα κυμαίνονται από 210 έως και περίπου 560 ευρώ τον μήνα. Υποχρεωτική θα είναι μόνο η καταβολή των 210 ευρώ, ενώ υψηλότερη εισφορά θα επιλέγουν μόνο όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στο ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δηλώνουν περισσότερα από 12.000-15.000 ευρώ καθαρού κέρδους στην εφορία.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ασφαλισμένων δηλώνει κέρδη κάτω των 10.000 ευρώ. Αυτοί θα υποστούν αύξηση στο ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν καθώς το ελάχιστο ποσό, από τα 186 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφώνεται στα 210 ευρώ.

Το ένα επίπεδο αφορά μόνο τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών. Τα υπόλοιπα έξι επίπεδα είναι «ανοικτά» για όλους, καθώς ο ασφαλισμένος θα μπορεί στις αρχές κάθε έτους να επιλέγει ελεύθερα ένα από τα έξι αυτά επίπεδα, με βάση την οικονομική του δυνατότητα. Το κατώτατο επίπεδο εισφορών διαμορφώνεται στα 210 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 155 αφορούν εισφορές κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και τα 55 εισφορές υγείας.

Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται έως και το έκτο επίπεδο. Ειδικότερα κλιμακώνονται στα 186 ευρώ στο δεύτερο επίπεδο, στα 236 ευρώ στο 3ο, στα 297 ευρώ στο 4ο, στα 369 ευρώ στο 5ο και στα 500 ευρώ στο 6ο και τελευταίο επίπεδο.

Οι εισφορές υγείας προσαυξάνονται έως και το 2ο επίπεδο και παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ για όλα τα επόμενα. Το ύψος της συνολικής εισφοράς διαμορφώνεται στα 210 ευρώ για το πρώτο επίπεδο, τα 252 για το 2ο, τα 302 για το 3ο, τα 363 για το 4ο, τα 435 για το πέμπτο και στα 566 για το 6ο επίπεδο ασφάλισης.

Για τους νέους ασφαλισμένους (έως πέντε έτη ασφάλισης) θεσπίζεται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών στα 126 ευρώ (εκ των οποίων 93 για σύνταξη και 33 για υγεία).

Keywords
Τυχαία Θέματα