Οι γερμανικές βιομηχανίες ξεμένουν από πρώτες ύλες

Η κανονικότητα επανέρχεται σιγά-σιγά και η αγορά προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της και να επιταχύνει. Όμως η προσφορά δεν ακολουθεί τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης και η γερμανική βιομηχανία ξεμένει από πρώτες ύλες με αποτέλεσμα το πρόβλημα να το βρίσκει τελικά μπροστά του ο καταναλωτής.

Χωρίς πρώτες ύλες πολλές γερμανικές βιομηχανίες που αναζητούν είτε μικροτσίπ είτε ξυλεία. Το Οικονομικό Ινστιτούτο του Μονάχου Ifo, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, με το

σχεδόν 50% των γερμανικών βιομηχανιών να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού.

«Είχα διαβάσει για διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Δεν μου ήταν ωστόσο σαφές το μέγεθος του προβλήματος» δήλωσε σχετικά στη Deutsche Welle, ο Κλάους Βόλραμπε του Ifo και συνέχισε:

«Κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ανεφοδιασμό με μικροτσίπ».

Αντίστοιχες ελλείψεις σημειώνουν και οι βιομηχανίες πλαστικών, καθώς και συσκευασιών.

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως πίσω από αυτές τις ελλείψεις; Αρχικά η πανδημία, η οποία έχει πλήξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Για παράδειγμα, επιτάχυνε τη διαδικασία ψηφιοποίησης και η αυξημένη τηλεργασία εκτόξευσε τη ζήτηση διεθνώς για κομπιούτερ και κινητά, δηλαδή και για μικροτσίπ.

Μία ακόμα αιτία είναι το ατύχημα του Ever Given, που έκλεισε τον Μάρτιο για σχεδόν μια εβδομάδα τη διώρυγα του Σουέζ.

«Η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι» εκτίμησε ο Κλάους Βόλραμπε.

«Δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να αναπτύξεις καινούργιες αλυσίδες εφοδιασμού. Υποθέτω ότι πολλές επιχειρήσεις αναζητούν τώρα εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια απαραίτητων πρώτων υλών. Όμως οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες χρειάζονται χρόνο, έτσι ώστε να απογαλακτιστούν, τουλάχιστον εν μέρει, από την παραγωγή στη Κίνα» κατέληξε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα