Μεγάλη απάτη στην Ινδονησία: Ξέπλεναν και πουλούσαν στυλεούς για τεστ COVID

Μέχρι και 9.000 ταξιδιώτες σε αεροδρόμιο του Μεντάν μπορεί να έχουν κάνει τεστ με χρησιμοποιημένους στυλεούς, λέει η τοπική αστυνομία.

Εργαζόμενοι της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας, Kimia Farm, συνελήφθησαν στην Ινδονησία, καθώς φέρεται ότι ξέπλεναν και ξαναπουλούσαν χρησιμοποιημένους ρινικούς στυλεούς σε τεστ κιτ κορονοϊού.

Καθώς πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ανοίγουν σιγά-σιγά τα σύνορά τους, τα τεστ Covid με ρινικό επίχρισμα έχουν γίνει υπόθεση ρουτίνας σε πολλά

αεροδρόμια.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ινδονησία, καθώς οι ταξιδιώτες, προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ.

Προκειμένου να διευκολύνουν την εν λόγω διαδικασία, πολλά αεροδρόμια της χώρας παρέχουν την επιλογή το απαραίτητο τεστ να γίνει επί τόπου.

Έτσι, οι ταξιδιώτες είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν και να πραγματοποιήσουν rapid τεστ Covid μόλις έφταναν στο αεροδρόμιο, τα οποία και προμήθευε η Kimia Farma.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που αδιαφόρησαν για την δημόσια υγεία και αποφάσισαν να βγάλουν κέρδος, πουλώντας χρησιμοποιημένους ρινικούς στυλεούς.

Οι αρχές θεωρούν πως η απάτη ήταν σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Κουαλαναμού στο Μεντάν, στη Βόρεια Σουμάτρα, ενώ τα κέρδη από την απάτη υπολογίζονται γύρω στα 1,8 δισ. ρουπίες (περίπου 20 εκατ. ευρώ).

Τοπικά ΜΜΕ λένε πως η αστυνομία έχει συγκεντρώσει αναφορές από 23 μάρτυρες, ενώ στη συνέχεια μια έφοδος των αρχών αποκάλυψε την απάτη.

Προς το παρόν έχουν συλληφθεί πέντε εργαζόμενοι της φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι  κατηγορούνται πως παραβίασαν νόμους περί υγείας και προστασίας καταναλωτών, ξεπλένοντας τους στυλεούς και συσκευάζοντάς τους ξανά για πώληση.

Η Kimia Farma, που έχει τα κεντρικά της στη Τζακάρτα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικές μηνύσεις εκ μέρους τον ταξιδιωτών.

Η εταιρεία έχει απολύσει τους εργαζομένους που εμπλέκονταν στην απάτη και έχει υποσχεθεί να αυστηροποιήσει τους ελέγχους.

TESTΚΟΡΟΝΟΙΟΣΙΝΔΟΝΗΣΙΑΤΕΣΤCOVID
Keywords
Τυχαία Θέματα