Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους μας, καθώς αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την 9η σημαντικότερη χώρα προέλευσης εισαγόμενων προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό οφείλεται, κυρίως, στην άνοδο των εισαγωγών μας από Τουρκία με τις ελληνικές εξαγωγές να παραμένουν στάσιμες. Πάντως, αν και σημαντικά περιορισμένο, το εμπορικό

ισοζύγιο παρέμεινε θετικό για τη χώρα μας το 2019.

Κύρια ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα:

- Πετρελαιοειδή

- Βαμβάκι

- Πλαστικές ύλες

- Μηχανές επεξεργασίες δεδομένων

- Ελάσματα από αργίλιο

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα πετρελαιοειδή / αέριοι υδρογονάνθρακες και ακολουθούν τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα προϊόντα έλασης από σίδηρο.

Τουρισμός

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, το 2018 υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των Τούρκων τουριστών, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ, αντιθέτως, το τουριστικό ρεύμα από Ελλάδα προς Τουρκία παρουσίασε αύξηση, εξέλιξη που μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας (μεγαλύτερη του 30% κατά μέσο όρο) έναντι του Ευρώ το 2018.

Άμεσες ξένες επενδύσεις

Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δισεκ. Ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015. Παραμένουν, όμως, σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στη βιομηχανία (Τitan, Πλαστικά Κρήτης, Palaplast, Ελληνικοί Λευκόλιθοι), τα τρόφιμα (Chipita), το εμπόριο (Αλουμίλ, Isomat, Eurodrip, Kleemann, Καρελια), την πληροφορική (Intrakom/Intralot, Intelli Solutions) και σε λοιπές υπηρεσίες (Genecor, Evdemon).

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα εμφανίζονται μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές, και αφορούν, κυρίως, σε επενδύσεις της «DOGUS GOUP» σε τουριστικές επιχειρήσεις, των Eren Holding και Pak Holdings στη χαρτοποιία, της εταιρείας Polisan στη χημική βιομηχανία, της κρατικής τράπεζας «ZIRAAT» (υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο) και της SUOZ ENERGY στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα