Οι «αρμοί της εξουσίας» έφεραν αντιδράσεις

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κριτική που δέχθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, σχετικά με μία αποστροφή του λόγου του από τηνομιλία στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Αναφερόμενος στο κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συζήτηση για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής

θητείας του κόμματος πρέπει να κοιτάει και προς την «δεύτερη φορά Αριστερά» υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει και σε «δύο κρίσιμα ερωτήματα για το χθες που η προβολή τους είναι ευθέως στο αύριο. Πρώτο ερώτημα: Πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; Και δεύτερον: Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε Ν.Δ. και ΚΙΝ. ΑΛΛ. πως ήταν εκείνοι που έφτιαξαν το «κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα και αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

Καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ».

Κλιμακώνοντας την κριτική του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι μόλις εξελέγη «διόρισε διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο και επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία την άλλαξαν σε μια νύχτα».

«Μιλάνε για αντιθεσμική συμπεριφορά», είπε, αυτοί που: «έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της, αυτοί που έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, αυτοί που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να αποδεσμεύσουν κατασχεμένες περιουσίες υπόδικων για εγκλήματα του λευκού κολάρου, αυτοί που έβαλαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με κριτήριο τα κομματικά ένσημα, αυτοί που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα όπως με την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά. Φτιάχνουν ΠΝΠ που παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία περί επιτάξεως και το ίδιο το Σύνταγμα. Μιλάνε αυτό που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής σε μια προκαταρκτική-παρωδία για να αναδείξουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, που έσπευσα να αποκλείσουν με το έτσι θέλω δυο βουλευτές της μειοψηφίας και που τώρα ετοιμάζονται να παραβιάσουν το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων».

Σημειώνεται ότι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για ανάληψη της ευθύνης και του ελέγχου «όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας» προκάλεσε αντιδράσεις από την κυβέρνηση και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πέτσας: Ανατριχιαστική η δήλωση Τσίπρα

Ο κ Πέτσας σχολιάζει τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, και πρώτα τα Παραπολιτικά ανέδειξαν, με αιχμηρό τρόπο λέγοντας πως «Έμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι «την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας» αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, «αρμοί της εξουσίας», πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών.»

Τέλος, συμπληρώνει πως «η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα «ή εμείς, ή αυτοί». Και ότι στόχος του είναι ένας «δεύτερος γύρος» για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας. Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας.».

«Ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα