Οδοιπορικό με τους άνδρες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία - Όταν λυγίζουν οι ήρωες: «Μπορώ να περάσω στην πίσω γραμμή;»

Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες από τη «μάχη» των ανδρών της ΕΜΑΚ στην ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια στην Τουρκία.Στιγμές που θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στη μνήμη τους έχουν ζήσει τα μέλη της ελληνικής αποστολής διάσωσης, που επιχειρούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Η…

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής στο iEidiseis: Γι’ αυτές τις ελάχιστες πιθανότητες αξίζει να δώσει κάποιος τον καλύτερό του εαυτό

Στην ερώτηση του iEidiseis προς αξιωματικό της Πυροσβεστικής για το κατά πόσο υπάρχουν ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων από εδώ και πέρα, η απάντηση ήταν πως οι πιθανότητες είναι ελάχιστες αλλά γι’ αυτές τις ελάχιστες πιθανότητες αξίζει να δώσει κάποιος τον καλύτερό του εαυτό: «Έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιπτώσεις στις οποίες βρέθηκαν επιζώντες ακόμα και μετά από 13 ημέρες. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές ήταν σύμμαχος ο καιρός. Στην Τουρκία το δριμύ ψύχος είναι ο νούμερο ένα ανασταλτικός παράγοντας. Το ψύχος μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν από εδώ και πέρα επιζώντες. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει εάν κάποιος εγκλωβισμένος έχει πρόσβαση σε νερό (έστω σε ένα μπουκάλι) ή σε φαγητό (έστω σε ένα φρούτο)».

Το κρύο στην Τουρκία έχει επηρεάσει και τις ομάδες διάσωσης. Και αυτό διότι τα μέλη τους, τα οποία ζουν ως επί το πλείστον σε σκηνές, δε μπορούν να ζεσταθούν ούτε κατά τις ώρες της ξεκούρασής τους. «Για παράδειγμα, όταν έφυγε η ελληνική αποστολή για την Τουρκία είχαμε να επιλέξουμε: Θα πάρουμε μαζί μας θερμαντικά μέσα ή θα πάρουμε περισσότερο εξοπλισμό για τη διάτρηση των μπαζών και τον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Φυσικά επελέγη το δεύτερο», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Το ελληνικό «στρατηγείο» στην Τουρκία στήθηκε σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν κατοικίες και κόσμος (προκειμένου να επιτυγχάνεται η απομόνωση της ΕΜΑΚ τις ώρες της ανάπαυσης). Ένα άλλο βασικό κριτήριο επιλογής της περιοχής, όπου στήθηκε η «βάση» των Ελλήνων, αφορούσε στη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές και διαφορετικές σεισμόπληκτες περιοχές.

Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 άντρες της ΕΜΑΚ, οχτώ διασώστες του ΕΚΑΒ, τρεις γιατρούς και πέντε παραϊατρικούς, όπως και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Πρόκειται για μία αποστολή πρωτοφανούς δυσκολίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες διασώστες για πρώτη φορά σε διεθνή αποστολή επιχείρησαν για σχεδόν τρεις ημέρες στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.

Το στοιχείο που δείχνει την υπερπροσπάθειά και την αυτοθυσία που επέδειξαν είναι το εξής: Μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι Έλληνες είχαν ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους από τους συνολικά 58 που απεγκλωβίστηκαν από τα 88 ξένα διασωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο που ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα.

Τη διοίκηση των ξένων αποστολών επί τουρκικού εδάφους ανέλαβε η ολλανδική ομάδα, γιατί είναι μεγαλύτερη σε αριθμό προσωπικού, ενώ στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις ελέγχονται από την AFAD, την τουρκική Πολιτική Προστασία.

Ο απολογισμός της ΕΜΑΚ στην Τουρκία

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής αναφέρεται:

H ελληνική αποστολή επιχειρεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χάταϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων και μέχρι αυτή την ώρα:

Έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά 5 άτομα:

ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023) ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023) ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023) ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

Έχουν ανασυρθεί χωρίς αισθήσεις 5 άτομα:

ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023) ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023) ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Keywords
Τυχαία Θέματα