Ο Τηλέμαχος Χυτήρης γράφει στο iEidiseis: Δημήτρης Κρεμαστινός, ο φίλος

«Αν δεν ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο Ανδρέας θα είχει πεθάνει σε λίγες εβδομάδες. Ο Κρεμαστινός πέρα από καλός επιστήμονας ήταν ένας δημοκρατικός και μετριοπαθής άνθρωπος» γράφει για το iEidiseis o Τηλέμαχος Χυτήρης.

«Τον Δημήτρη Κρεμαστινό τον γνώρισα στο Νοσοκομείο Saint Thomas, στο Λονδίνο στη διάρκεια της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Από τότε συνδεθήκαμε στενά και φιλικά. Είμαστε τα δυο νέα

πρόσωπα, ο γιατρός κι ο εκπρόσωπος, που μπήκαμε στη ζωή του Ανδρέα και μείναμε δίπλα του μέχρι το θάνατο του, τον Ιούνιο του 1996.

Ο Ανδρέας όφειλε τη ζωή του κυριολεκτικά στον Κρεμαστινό, αν το βράδυ στο τέλος Αυγούστου του 1988 δεν τον εξέταζε στο Γενικό Κρατικό και δεν έπαιρνε την απόφαση την επομένη το πρωί κατεπειγόντως να ταξιδέψει στο Λονδίνο να νοσηλευτεί, ο τότε Πρωθυπουργός θα είχε το πιθανότερο διάρκεια ζωής ελάχιστων μηνών, ίσως και εβδομάδων.Ήταν ο Κρεμαστινος που διέγνωσε με απόλυτη ακρίβεια την πραγματική αιτία της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο Saint Thomas και Henfield είδα την αναγνώριση κι εκτίμηση τις οποίες έχαιρε ο Κρεμαστινος από τους Άγγλους συναδέλφους του και τον περίφημο χειρούργο Μαγκντί Γιακούμπ.

Σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο Λονδίνο αλλά και μετέπειτα στην Ελλάδα ο Κρεμαστινος ένιωσε την πικρή γεύση του τι σημαίνει άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα. Οι εξωιατρικές πιέσεις και οι κατηγορίες που εδέχετο από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ανδρέα ήταν αδιανόητες. Αυτό τον εξόργισε και τον ώθησε να μπει στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ. Ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας(1993-1996) δημιούργησε τον ΟΚΑΝΑ και επέτρεψε τη μεθαδόνη, συμβάλλοντας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Ενίσχυσε τη δύναμη του ΕΚΑΒ, προσέθεσε στα ασθενοφόρα την παρουσία γιατρού και επεξέτεινε την λειτουργία των ασθενοφόρων σε όλη την Ελλάδα. Έφτιαξε την αεροδιακομιδή προς τα νοσοκομεία των Αθηνών από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών, ενίσχυσε τις καρδιολογικές κλινικές κλπ.κλπ.

Ο Κρεμαστινός πέρα από καλός επιστήμονας ήταν ένας δημοκρατικός και μετριοπαθής άνθρωπος. Στη Βουλή είχε το σεβασμό και τη συμπάθεια όλων των πτερύγων. Ως καθηγητής καρδιολογίας υπηρέτησε την ιατρική από υπεύθυνες θέσεις στο τομέα της δημόσιας υγείας και είχε δημιουργήσει δίπλα του μια επιστημονική ομάδα νέων γιατρών με δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά που σήμερα είναι διακεκριμένοι καρδιολόγοι, ο Αίας Αντωνιάδης, ο Στάθης Ηλιοδρομίτης κι ο Θύμιος Λιβάνης. Υπουργός έγινε το 1993 και από το 2.000 και μετά εξελέγη πολλές φορές βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.

Χθες το πρωί ξυπνήσαμε με την θλιβερή είδηση. Παρόλο που ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενη σε πολλούς από τους πιο κοντινούς του φίλους, το σοκ ήταν μεγάλο. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εκτός από εξέχων επιστήμονας, υπουργός και δημόσιο πρόσωπο, ήταν ένας θετικός κι ενεργός πολίτης, προσφέροντας πολύ και πολλά στους συνανθρώπους του. Σε κάθε εποχή ο τόπος μας χρειάζεται τέτοιους ανθρώπους, θετικούς, πολύ περισσότερο σήμερα με τα πολλά προβλήματα υγείας και οικονομίας που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού που ενέσκηψε. Το παράδειγμα του Κρεμαστινού δεν θα ξεχαστεί . Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατροί και νοσηλευτές το αποδεικνύουν κάθε μέρα στον αγώνα που δίνουν κατά του κορονοϊού κι είναι κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για το μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα