Ο αιφνιδιασμός με την επιστολική ψήφο, τα διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι 200 ψήφοι

Η κυβέρνηση με τροπολογία ζητά την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές.Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολική ψήφο, επεκτείνοντας τη διαδικασία και στις βουλευτικές εκλογές.…

Τι λένε πηγές του ΥΠΕΣ για την τροπολογία

«Φυσική εξέλιξη» χαρακτήρισαν

πηγές του υπουργείου Εσωτερικών την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, πέραν δηλαδή των ευρωεκλογών.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, είναι η απάντηση στο ερώτημα που διατύπωναν φορείς της ομογένειας.

«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Σχετικά με το ερώτημα γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία, η απάντηση είναι ότι την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον, λοιπόν, διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

«Αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό» σημειώνουν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «Ναι» επί της αρχής και «Ναι» στην ένσταση της αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε κατά του νομοσχεδίου. «Δεν γίνεται να συμφωνούν επί της αρχής με κάτι που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικό» σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Ξανθόπουλος: Κυβερνητική λαθροχειρία η τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Έντονη ήταν αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου για την τροπολογία Κεραμέως περί της επιστολικής ψήφου στις Εθνικές Εκλογές.

«Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Και είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι ακόμη και στην υποψία τη αρχικής συναίνεσης σε ένα ζήτημα που απασχολεί τον Ελληνισμό, το μεταλλάσσετε σε επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης. Ένα κορυφαίο ζήτημα για το ποιος εκλέγει και με ποια διαδικασία, το υποβιβάζετε σε μια τροπολογία που προπετώς παραδίδετε στους πρακτικογράφους της Βουλής». τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, απαντώντας στην υπουργό Εσωτερικών κ. Κεραμέως και την τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατέθεσε για επέκταση της επιστολικής ψήφους και στις εθνικές εκλογές. Και πρόσθεσε:

«Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες για το πως μπορεί το ν/σ που φέρατε να βελτιωθεί και τις οποίες αγνοείτε. Να επανακαταθέσουμε τότε την τροπολογία για την εκλογή εκπροσώπων των Ελλήνων του εξωτερικού με περιφέρειες, για να δούμε αν τους θέλετε εκλογικό κοινό ή εκλογείς με δικαιώματα έκφρασης»,

«Αυτό που κάνατε δυναμιτίζει και τα ψήγματα φερεγγυότητας που προσπαθούσε να οικοδομήσει η πρότασή σας, Ένα μείζον ζήτημα για το οποίο καταθέσαμε σωρεία προτάσεων και ψηφίσαμε επί της αρχής, η κυβέρνηση το θεωρεί εφαλτήριο να επεκτείνει αυτή τη διαδικασία σε πράγματα που δεν έχουμε συζητήσει. Είναι αδιανόητο να διαχειρίζεται η κυβέρνηση ζητήματα εκλογής με αυτόν το τσαπατσούλικο και αμιγώς επικοινωνιακό τρόπο. Αντιμετωπίζει τα μείζονα ζητήματα της Ελληνικής δημοκρατίας με αμιγώς τυχοδιωκτικό τρόπο... Είναι προφανής η αντίρρησή και η αντίδραση μας επί της αρχής, κυρίως όσον αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία ακόμη μια φορά αφού τσαλαπάτησε θεσμούς, αφού αγνόησε ανεξάρτητες Αρχές, αφού έβαλε κατά του μεταπολιτευτικού συμβολαίου, προσπαθεί με λαθροχειρίες τροπολογίας της τελευταίας στιγμής να υφαρπάξει συναίνεση. Δεν θα το πετύχετε, είστε τραγικά μόνοι στην προσπάθεια αυτή», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Μιλώντας στη συνέχεια για την ένσταση αντισυνταγματικότητας, είπε ότι με την κατάθεση της προκλητικής τροπολογίας η κυβέρνηση διέπραξε ένα σοβαρό ατόπημα. Υπενθύμισε ότι το άρθρο 6 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο δεν εφαρμόζονται εάν προκηρυχθούν ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές.

«Και ενάντια σε αυτό καταθέτετε τροπολογία. Αλλά όταν έχετε καταστρατηγήσει τον μισό Κανονισμό της Βουλής είναι λογικό να αγνοείτε και τι λέει το νομοσχέδιο και να κάνετε αυτού του τύπου τις λαθροχειρίες που δυναμιτίζουν την συναίνεση. Και οι συμπολίτες μας που περιμένουν, βλέπουν ότι χρησιμοποιούνται προς ίδιο νεοδημοκρατικό όφελος». σημείωσε.

Όσον αφορά την ένσταση είπε ότι η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γ. Πούλου, είχε τονίσει ότι η επιστολική ψήφος δεν μπορεί να θεωρεί εξ ορισμού διαβλητό μέσο αλλά δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κανόνα. Άρα η επέκταση της σε όλους τους εκλογείς εντός επικρατείας εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας. «Το είχαμε θέσει. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι πτυχές που αναδεικνύουν τα άλλα κόμματα αλλά για την συγκεκριμένη διάταξη είχαμε θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας και θα την υποστηρίξουμε», κατέληξε.

Δουδωνής: Οι μάσκες έπεσαν - Φαίνεται ποιος είναι ο εμπρηστής της συναίνεσης

«Απόψε έπεσαν οι μάσκες για το ποιος επιθυμεί τη συναίνεση και ποιος χρησιμοποιεί τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να παίξει προσωπικά, μικροκομματικά παιχνίδια, απόψε φαίνεται ποιος είναι ο εμπρηστής της συναίνεσης. Είναι η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής, σχολιάζοντας την τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους εκλογείς του εξωτερικού, και στις εθνικές εκλογές.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση στην εκπρόθεσμη τροπολογία η οποία ρυθμίζει θέμα που το Σύνταγμα απαιτεί πλειοψηφία 2/3, δηλαδή απαιτεί να είναι αντικείμενο συναινέσεων και άρα εξαντλητικής συζήτησης, για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι οι εθνικές εκλογές.

«Είστε η εμπρηστής της συναίνεσης, είστε ο άνθρωπος της κυβέρνησης που εκμεταλλεύεστε την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, στα σοβαρά θεσμικά ζητήματα, ούτως ώστε με εκπρόθεσμη και άσχετη τροπολογία, να παρεισάγετε τόσο σοβαρά θέματα. Και ναι, φυσικά έχουμε να κάνουμε με έναν πραξικοπηματικό τρόπο, με τον οποίο χειρίζεστε το κοινοβούλιο! Όταν αρνείστε τη φύση του ως χώρου διαβούλευσης», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι το άρθρο 51 παρ. 4 εισάγει την μεταπλειοψηφία των 2/3 για να υπάρξει ευρύτερη κοινοβουλευτική συζήτηση και συναίνεση.

«Υπό το φως των νέων εξελίξεων, εμείς θα επανεξετάσουμε τη στάση μας», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής και αναφορικά με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο βουλευτής σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τον τρόπο που ερείδονται τα επιχειρήματα, αλλά θα ψηφίσει την αντισυνταγματικότητα γιατί με τον τρόπο που εισήχθη η σημερινή τροπολογία καταστρατηγείται το άρθρο 51 παρ.4 του συντάγματος.

Κατρίνης: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός για μικροκομματικό όφελος

Η Κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως «μεταρρυθμιστική», στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. Ο ίδιος σημειώνει:

«Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση.

Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος.

Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση».

ΚΚΕ: Επικίνδυνη τομή της κυβέρνησης - Αλλοιώνει τον χαρακτήρα των εκλογών

Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αλλά και στην τροπολογία, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής του Κόμματος και ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αντιδραστική τομή που αφενός αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας που υπήρχε έως σήμερα και αφετέρου δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για νόθευση και χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου».

Η κυβέρνηση με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας θέλει να αλλοιώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς γιατί τα αστικά κόμματα θέλουν έναν λαό που δεν θα συμμετέχει ενεργά, όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στην οργανωμένη, ταξική λαϊκή πάλη, επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, προσθέτοντας ότι «Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με τέτοια νομοσχέδια θα επιβάλετε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής», είναι ένα νομοσχέδιο αδυναμίας, που με κόλπα και τρικ προσπαθεί ν' αλλοιώσει και να νοθεύσει τους εκλογικούς συσχετισμούς» αλλά δεν θα σας περάσει, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι σε όποια χώρα εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της αποχής, η οποία έχει πολιτικά και κοινωνικά αίτια, που σχετίζονται με απογοήτευση και αποστροφή του κόσμου κυρίως προς τα κόμματα που κυβέρνησαν ενώ έχει και χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας, διάψευση προσδοκιών και παθητική αναδίπλωση. Εφερε συγκεκριμένα στοιχεία και έρευνες διεθνών Οργανισμών και Πανεπιστημίων που καταγράφουν ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες, όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

Νέα Αριστερά: Να επανεξετάσουν τη στάση τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πρέπει κόμματα που στη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, είχαν εκφράσει θετική στάση, να επανεξετάσουν τη στάση τους, μετά την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «υπάρχει μια συνολική στρατηγική από τη Νέα Δημοκρατία, μια στρατηγική οικοδόμησης μιας αυταρχικής δημοκρατίας. Τους δίνουμε συγχαρητήρια, για τον τρόπο που υλοποιούν αυτή τη στρατηγική. Πραγματικά έχετε δώσει σεμινάριο για το πως μπορεί κάποιος να υπηρετεί αυτή την αντίληψη του αυταρχισμού».

Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε όμως και ότι «αυτό το σεμινάριο αυταρχισμού της κυβέρνησης εκθέτει και όσους έδωσαν, επί της αρχής συναίνεση σε αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, γιατί η κυβέρνηση παίρνει την εξαίρεση της επιστολικής, όπως αυτή προβλέπεται στο σύνταγμα, και την κάνει κανόνα.

«Το θέμα είναι και βαθιά πολιτικό γιατί σχετίζεται και με την ίδια έννοια της λαϊκής εξουσίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που έρχεται στη Βουλή και λέει ότι ο εκσυγχρονισμός είναι να κάνουν τις εκλογές οι εταιρείες κούριερ».

Αυτό που βλέπουμε είναι μια στρατηγική, επέμεινε ο κ. Ηλιόπουλος που μέσα σε όλα έχει και… «πινελιές μπανανίας» και σημείωσε: «θα ήταν αστείο και κωμωδία για τα επόμενα χρόνια, αν δεν αφορούσε εκλογές και αν δεν αφορούσε τον πυρήνα της δημοκρατικής διαδικασίας και συγκρότησης της χώρας. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στην αρχή δώσανε συναίνεση στην αυταρχική επιλογή της κυβέρνησης που πλήττει τη δημοκρατία και ενδυναμώνει όλους τους μηχανισμούς πίεσης, καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσουν την ψήφο τους επί της αρχής».

Αντιδράσεις από Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες», «Νίκη», «Πλεύση Ελευθερίας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης, «πονηρούληδες». Έψεξε την υπουργό ότι «απασφάλισε» και «πως από τον θρόνο που κάθεστε, ζυγίζετε αντιδράσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνούν με τη ΝΔ που τους παγιδεύει» και τους είπε ότι «προλαβαίνετε για να αλλάξετε θέσεις». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μαγειρείο, για να μαγειρεύει όπως ακριβώς τα θέλει, ψάχνοντας για αγαθούς… πολιτικούς για να τους παρασύρουν». Εμείς είπε «πολιτικά μειράκια δεν είμαστε, και τον λύκο βλέπουμε και ας φοράει προβιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία λέγοντας ότι «μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμη φορά, έχουμε μια νομοτεχνική κουτοπονηριά από την κυβέρνηση». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «βλέπουμε έναν ακόμη αιφνιδιασμό που συνεχίζεται από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει κανέναν. Αυτό για εμάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, δείχνει κακοπιστία και καλούμε όσα κόμματα συναινούσαν επί της αρχής στο νομοσχέδιο, να αποσύρουν την ψήφο τους αυτή, γιατί βασίστηκε σε λάθος δεδομένα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, ως «αντισυνταγματικές ρυθμίσεις». Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και μετά είπε «ευχαρίστως, είμαστε εδώ όλα τα κόμματα και σίγουρα η 'Νίκη' για να τα συζητήσουμε».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την τροπολογία για να τοποθετηθούμε». Παρ΄όλα αυτά, είπε, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη, αφορά κάτι διαφορετικά από το αντικείμενο του νομοσχεδίου που είναι η εκλογή ευρωβουλευτών και δευτερευόντως δημοψηφισμάτων.

Ειδικά, επί της τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή την διαδικασία, δηλαδή ως εκπρόθεσμη τροπολογία και συνολικού αιφνιδιασμού» γιατί «έτσι υποβιβάζεται και το νομοσχέδιο που συζητάμε αλλά και η νέα σας πρωτοβουλία».

Keywords
διλήμματα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, διλήμματα, το φως, νεα δημοκρατια, ζωή κωνσταντοπούλου, εκλογες, βουλη, ψήγματα, σωρεία, αμιγώς, συνταγμα, φως, ρητά, ΚΚΕ, συγκεκριμένο, νέα, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, υπες, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, βουλευτες, ρητά, δημητριαδης, δημοκρατια, θεμα, ξανθοπουλος, οικονομοπουλος, παιχνιδια, σημερινη, φυσικη, φως, αυξηση, αρθρο, αμιγώς, ανθρωπος, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δυστυχως, δειχνει, δωσει, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργα, ενημερωση, εννοια, ενσταση, ερευνες, ερχεται, εσωτερικων, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, θεοφιλος, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κωμωδια, λαθος, λύση, μειζον, νικη, ωριμοτητα, οφελος, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συγχαρητηρια, σωρεία, τασος, τομη, το φως, φυση, φυσικα, φορα, χρονος, ψήγματα, κωνσταντινος, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, μια φορα, πηγες, θεματα, θεσεις, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα