Νεκρό βρέφος στο Αγλαΐα Κυριακού: Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ιατροδικαστή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην εποπτεία του οποίου ανήκει η Ιατροδικαστική υπηρεσία, ζήτησε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για τον ιατροδικαστή που εξέτασε το άψυχο σώμα του βρέφους, που μεταφέρθηκε νεκρό το πρωί της Κυριακής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Πειθαρχική έρευνα για τον ιατροδικαστή στην υπόθεση του 11 μηνών νεκρού βρέφους στου Ζωγράφου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Καρακούκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ειδικότερα,

σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ο κ. Τσιάρας ζήτησε από τον κ. Καρακούκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος εκ μέρους του ιατροδικαστή που διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στο άψυχο κορμάκι του παιδιού και ο οποίος διαπίστωσε κακοποίησή του.

Λέων: «Τραγικό λάθος - Δεν τηρήθηκαν οι βασικοί ιατροδικαστικοί κανόνες»

Για το «τραγικό λάθος» των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση με το βρέφος που μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μίλησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων. Σε δήλωση που έκανε στον Θέμα 104,6 ο κ. Λέων σημείωσε πως «δεν τηρήθηκαν οι βασικοί ιατροδικαστικοί κανόνες. Από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να λάβουμε το ιατρικό ιστορικό. Αν αυτό είχε συμβεί και είχαν ενημερωθεί για την φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο λήψης της θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά που ακολούθησαν».

«Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό το τραγικό λάθος» τόνισε, σημειώνοντας πως «η νομοθεσία δίνει τη δυνατότα σε εμπλεκόμενα μέρη να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους. Όταν αυτοί υπάρχουν τότε όλα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η ΕΛΑΣ έκανε σωστά την προανακριτική διαδικασία. Η αλήθεια βγήκε μέσα από την ίδια την διαδικασία. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, μην φοβίζουμε τον κόσμο ότι είμαστε έρμαιο στα χέρια ορισμένων ανθρώπων».

Ελεύθεροι ο πατέρας και ο θείος του βρέφους

Τέλος και τυπικά στην ταλαιπωρία του πατέρα και του θείου του βρέφους, καθώς και των υπόλοιπων συγγενών του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία, μπήκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η εκδοχή της σεξουαλικής κακοποίησης ανατράπηκε από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Η έκθεση, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν κάνει καμία αναφορά σε σεξουαλική κακοποίηση. Αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου.

Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι, λόγω συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροεγκεφαλίας από την οποία έπασχε, κάτι που επιβεβαιώνει και ο θεράπων ιατρός.

Κατόπιν αυτού οι δύο άνδρες, οι οποίοι από την αρχή ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές, αφέθηκαν και τυπικά ελεύθεροι και θα αποχωρήσουν από την Ασφάλεια, όπου παρέμεναν με δική τους θέληση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, αφού δώσουν μια τυπική τελευταία κατάθεση. Στο πλευρό των δύο Σύρων ήταν και αλληλέγγυοι ομοεθνείς τους, οι οποίοι περίμεναν έξω από την ΓΑΔΑ σε ένδειξη συμπαράστασης, για να τους συνοδεύσουν στο σπίτι τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα